Zorunlu afet sigortası nedir, neleri kapsar?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde zorunlu afet sigortası ile ilgili konuştu. Zorunlu afet sigortasının ne olduğu ve ne işe yaradığı ise araştırılıyor.
Zorunlu afet sigortası nedir, neleri kapsar?

Zorunlu Afet Sigortası'nın (ZAS) ne olduğu, neleri kapsadığı merak ediliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde konu hakkında konuştu.

Ülkemizde yaşanan deprem veya sel afetleri sonucunda yaptırılan sigortalar artık daha kapsamlı bir hale geldi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde Zorunlu Afet Sigortası'nın Haziran sonu itibariyle devreye alınacağını söyledi. Bunun üzerine vatandaşlar, konu hakkında araştırmalar yapmaya başladı.

Köy alanlarının da kapsama alındığını anlatan Mehmet Şimşek, “Depremin yanı sıra diğer doğa kaynaklı afetler de sigorta teminatına dahil ediliyor. Deprem için binalar, diğer afetler için binalar ve taşınır mallar teminat altına alınırken, köy alanları da kapsama alınıyor” dedi.

haber-ankara-1280720-2024-06-24t144118-555.jpg

ZAS, BÜTÜN DOĞAL AFETLERİ KAPSAYACAK

Mehmet Şimşek, tsunami, yangın veya toprak kaymasının sivil konutlarda yol açtığı maddi zararların zorunlu deprem sigortasıyla teminat altına alındığını söyledi. Hedefin Zorunlu Afet Sigortası'nın haziran sonu itibarıyla devreye alınması olduğunu anlatan Şimşek, "Kısa sürede devreye alınacak ZAS ile ek olarak sel, heyelan, fırtına, dolu, çığ ve orman yangınının da sigorta teminatına dahil edilmesi öngörülüyor. Deprem teminatı için binalar, diğer afetler için ise binalar ve taşınır mallar teminat altına alınıyor" ifadelerini kullandı. 2000 yılından bu yana DASK kapsamında uygulanan zorunlu deprem sigortası yerini zorunlu afet sigortasına bırakacak ve artık deprem sigortası olmayacak.

ZAS, bütün doğal afetleri kapsayacak ve zorunlu deprem sigortası gibi zorunlu olacak. Haziran ayının bitmesine sayılı günler kala bu konu daha da konuşulmaya başladı.