1800 gün primi olan emekli oluyor! SGK'dan özel uygulama, 5.500 TL maaş bağlanıyor!

SGK sisteminde erken emeklilik imkanlarının sağlandığı baz durumlar bulunabiliyor. Uzun yıllar çalışmak zorunda kalmadan 1800 prim günü ile bazı çalışanlar emekli olabiliyorlar. 1800 gün ile emekli olanlar ne kadar emekli maaşı alırlar?
1800 gün primi olan emekli oluyor! SGK'dan özel uygulama, 5.500 TL maaş bağlanıyor!

Türkiye’de emeklilik koşulları çalışanlar için oldukça ağır olabiliyor. Hem prim gün sayısı hem de yaş şartı açısından emeklilik son yıllarda oldukça zorlaştırıldı. EYT yasası ile 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlara erken emeklilik için kolaylıklar sağlansa da bu tarihten sonra ilk defa sigortalı olanlara bu imkanlar verilmiyor. Bu durumda da erken emekli olabilmenin koşulları merak ediliyor.

1800 GÜN İLE EMEKLİLİK MÜMKÜN!

SGK mevzuatında bazı çalışanların sadece 1800 prim günü ve 10 yıl sigortalılık süresi ile emekli olmalarına imkan sağlanıyor. Bu çok özel bir uygulama olurken herkesin faydalanabileceği anlamına da gelmiyor. Halk arasında malulen emeklilik olarak da bilinen bu emeklilik imkanında çalışanların geçirdikleri rahatsızlıklar nedeniyle iş gücü kaybına uğramaları gerekiyor. Bu durumu sağlık raporu ile belgeleyenler sadece 10 yıllık çalışmayla emekli olabiliyorlar.

KİMLER 1800 GÜNLE EMEKLİ OLABİLİR?

1800 prim günü ile emekli olabileceklerin hangi çalışanlar olacağına dair bir sınırlama bulunmuyor. SSK’lı çalışanlar, kendi adına Bağkur’u olanlar, kamu görevlileri bu imkandan yararlanabilirler. Bu emeklilik hakkının verilmesi için özel koşulların oluşması gerekiyor. Çalışmaya başladıktan sonra ortaya çıkan bir rahatsızlığı nedeniyle yüzde 60 ve daha fazla oranda iş gücü kaybı yaşayan çalışanlara 1800 gün ile emekli olabilme hakkı veriliyor.

10 YIL ÇALIŞMAYLA NASIL EMEKLİ OLUNUR?

SGK’nın 1800 prim günü ile emeklilik imkanından nasıl yararlanılabileceği merak ediliyor. Bu konuda uygulanacak yol SGK tarafından açıklandı. Koşulları sağlayanların önce SGK’nın il ve ilçe müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekiyor. Ardından bu kişilere bir sevk yazısı veriliyor. Bu yazı ile devlete ait üniversite hastanelerine veya Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri’ne gidiliyor. Burada yapılacak olan kontrollerde iş gücü kaybı onaylanırsa emekli olunabiliyor.

1800 GÜNLE EMEKLİ OLANLAR NE KADAR MAAŞ ALIRLAR?

1800 gün ile emekli olunması durumunda ne kadar emekli maaşı alınabileceği de merak ediliyor. Emekli maaşının hesaplanmasında primlerin hangi seviyeden ödendiğinin büyük bir önemi var. Ancak 1800 prim günü ile emekli olunduğunda alınacak maaş normalde emekli olunduğunda alınacak maaştan biraz düşük olabiliyor. Yine de bu tutar en düşük emekli maaşı olan 5.500 TL’nin altında olmuyor.