2. EYT piyangosu için KADEMELİ EMEKLİLİK! 1999 sonrasına 43 44 45 48 yaşla erken emeklilik

1999 sonrası ve 2000 - 2008 arası sigortalı olanlara güzel haber geldi. Erken emeklilik piyangosu için 2. EYT paketi ve kademeli emeklilik şartları belli oldu.
2. EYT piyangosu için KADEMELİ EMEKLİLİK! 1999 sonrasına 43 44 45 48 yaşla erken emeklilik

2. EYT piyangosu için KADEMELİ EMEKLİLİK! 1999 sonrasına 43 44 45 48 yaşla erken emeklilik - AK Parti tarafından yapılan yeni yasal düzenleme ile ülkemizde emeklilik şartları 2023 senesinde bir kere daha değiştirilmiş ve ilk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 öncesi olan kişiler için yaş şardı kaldırılmıştı. Düzenleme ile ilk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 ve öncesi olan kişiler prim gün yılı ve hizmet yılı şartlarını doldurmaları halinde emeklilik hakkı elde etmişlerdi.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT mağdurları sürdürdükleri uzun mücadelenin ardından mutlu sona ulaşırken bu seferde ilk işe giriş tarihi 9 Eylül 1999 ve sonrası olan kişilerin mücadelesi başlamıştı. EMADDER adı verilen oluşum ile emekliliği kıl payı kaçıranların kademeli emeklilik mücadelesi başlarken ortaya çıkan haksızlığın giderilmesi talep edilmişti.

KADEMELİ EMEKLİLİK TABLOSU NEDİR, MİNİ 2. EYT PAKETİ DÜZENLEMESİ NE ZAMAN ÇIKACAK?

Hükümetin yeni emeklilik sistemi düzenlemesi üzerinde çalıştığı bilgileri gündeme taşınırken mini EYT paketinden sadece BAĞKUR'lu olan kişilerin yararlanması bekleniyor. Meclisin Ekim ayında açılmasının ardından mini EYT paketinin görüşmeye alınması bekleniyor. Düzenlemede BAĞKUR prim eşitleme kapsamında bu kişilere erken emeklilik hakkı verilecek. Yine ev hanımlarına prim desteği verilmesi ile bu kişilere de emeklilik hakkının verilmesi amaçlanıyor. Bir diğer tartışmalı konu ise staj ve çıraklık sigortası mağdurlarının kapsama alınması.

emadder.jpg

KADEMELİ EMEKLİLİK NEDİR, NE ZAMAN ÇIKACAK, ÇIKAR MI?

Bir diğer tartışmalı konu ise kademeli emeklilik sistemi. İlk işe giriş tarihine göre emeklilik hakkının kademeli olarak verilmesi istenirken prim gün şartı yüksek olan kişilerin yaş şartını beklemek zorunda kalmadan hemen emekli olmaları isteniyor. Kadınlarda 43 yaş erkeklerde ise 45 yaşla emeklilik hakkının verilmesi sağlanacak. Ancak düzenlemenin bir sonraki genel seçime kadar gündeme gelmesi beklenmiyor. Bu da en erken kademeli emeklilik için 2028 senesinin beklenmesi anlamına geliyor.

Genel Yayın Yönetmeni