2.000 TL'ye kadar elektrik faturası borçları siliniyor! TBMM'de kanun teklifi verildi!

Vatandaşların elektrik faturası borçlarının silinmesi ve yapılandırılması ile alakalı olarak yeni bir kanun teklifi TBMM Başkanlığı’na verildi. AK Parti milletvekilleri tarafından verilen kanun teklifi ile elektrik borçlarına yeni bir imkan getiriliyor.
2.000 TL'ye kadar elektrik faturası borçları siliniyor! TBMM'de kanun teklifi verildi!

AK Parti milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi verildi. Verilen bu kanun teklifi elektrik faturası borcu olan vatandaşları çok yakından ilgilendiriyor. Belirli bir miktara kadar olan borçlar sinirken bazı borçlara da yapılandırma imkanı getiriliyor.

ELEKTRİK FATURASI BORÇLARINA YENİ DÜZENLEME YAPILIYOR!

TBMM Başkanlığına verilen kanun teklifinde Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinin (TEDAŞ) elektrik tüketiminden kaynaklanan ve özelleştirme devri sırasında TEDAŞ’a devredilmiş alacaklardan 2.000 TL’yi aşmayan alacaklar kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle silinecek. Ayrıca kimlik numaraları veya vergi numaraları tespit edilemediği için ulaşılamayan abonelerin borçlarından da vazgeçilecek.

Belirtilen kapsama girmeyen ama TEDAŞ’a elektrik borcu olan vatandaşların geçmiş dönem elektrik faturalarına da yapılandırma getiriliyor. Bu borçların taksitlendirilmesi ile yıllardır ödenmeyen elektrik tüketiminden kaynaklanan borçların tahsilinin amaçlandığı belirtildi.

Kanun teklifinde yer alan ifadeye göre 1 Ekim 2021 tarihi itibariyle vadesi gelmiş ama kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar ödenmemiş ve yapılandırılmamış borçlar ile yapılandırma başvurusu yapılmamış aboneler düzenleme kapsamına alınacaklar.

KANUN TEKLİFİNDE BAŞKA NELER VAR?

TBMM Başkanlığına verilen kanun teklifinde bazı yeni düzenlemeler de bulunuyor. Buna göre özelleştirilen bazı limanların 49 yıldan az süreli sözleşme süreleri 49 yıla kadar uzatılacak. Bu sözleşme yenilemesinin yapılabilmesi için işletmeci şirketlerin işletme hakkını doğuran sözleşmeden kaynaklanan tüm mali yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerekecek. Ayrıca sözleşmeden dolayı dava açılmışsa ilgili şirketler bu davalardan da feragat edecekler.

Zeytinlik alanlarında madencilik faaliyetleri hakkında da bir kanun değişikliği yapılıyor. Tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan veya üzerinden fiili olarak zeytinlik bulunan alanlarda madencilik faaliyetlerinin başka alanlarda yürütülmesinin imkansız olduğu durumlarda zeytin sahasının taşınmasına imkan tanınacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bu taşınma işlemine izin verebilecek. Zeytin sahasının taşınmasının mümkün olmadığı alanlarda madencilik faaliyetinin yürütüleceği eş değer büyüklükte zyetin bahçesinin tesis edilmesi zorunlu olacak.