65 yaş aylığında dikkat çeken detay ortaya çıktı! Bu şartlar altında maaş kesiliyor
Türkiye’de sosyal devlet anlayışı ile ihtiyaç sahibi vatandaşlara nakdi ve ayni destekler sağlanıyor. Belli şartlara göre ihtiyaç sahibi vatandaşlara sağlanan bu ödemeler ve destekler, şartlarda değişiklik yaşanması durumunda kesilebiliyor. Bu ödemeler arasında yer alan 65 yaş aylığı veya halk arasında bilinen adıyla yaşlılık aylığı, sosyal güvencesi ve geliri olmayan, çalışma gücü azalan 65 yaş ve üstü vatandaşlara veriliyor.
SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı gibi herhangi bir sosyal güvencesi olmayan, 65 yaş ve üzerindeki kadın ve erkeklere ödenen yaşlılık aylığı, Türkiye’de yaklaşık 860 bin kişiye veriliyor. Aylık 2.348 TL olarak verilen yaşlılık aylığı, Eylül 2023’te toplamda 1,8 milyar lira olarak ödendi. Yıllık bazda 21,6 milyar liralık ödemesi yapılan yaşlılık aylığı, asgari ücrete endeksli olan aylıklarda çeşitli nedenlerle kesintiye uğrayabiliyordu. Bu uygulamada düzenlemeye gidildi. İşte detaylar…
BU ŞARTLARDA 65 YAŞ AYLIĞI DEVAM EDİYOR
Sabah’tan Hazal Ateş’in haberine göre asgari ücrete endeksli olan yaşlılık aylığında artık çocuğu veya torunu işe başlayan vatandaşların aylık ödemeleri kesilmiyor. Eşi ve kendisinin geliri, net asgari ücretin üçte birinden düşük olan vatandaşlara bu aylık bağlanıyor ve hane içerisindeki bireylerin tamamının geliri artık dikkate alınmıyor.
65 YAŞ AYLIĞI KESİLİR Mİ?
Yaşlılık aylığı ödemelerinden yararlanan vatandaşların maaş almıyor olması, uzun vadeli sigorta kollarına tabi olarak çalışıyor olmaması gerekiyor. Ayrıca emekli maaşı, nafaka, dul ve yetim aylığı alanlar, sosyal hizmet ödeneği alanlar ve muhtaçlık sınırının üzerinde geliri olanlar veya başka bir gelir sağlayanlar, bu ödemelerden yararlanamıyor. Uzun vadeli sigorta kollarına tabi olarak çalışan ve buna bağlı olarak maaş almaya başlayan vatandaşların 65 yaş aylığı da kesiliyor.
65 yaş aylığı memur maaş katsayısındaki artış ile birlikte 1.997 TL’den, 2.348 TL seviyesine yükseltilmişti.