81 ilde denetimler başladı! Araç sahipleri dikkat, bunu yapanlara 41 bin 277 TL para cezası kesildi, trafikten men cezası bile veriliyor
Okulların açılması ile beraber trafik yoğunluğu yaşanmaya başlarken 81 ilde denetimler arttı. Trafik polisleri tarafından yapılan denetimlerde araçlar incelenmeye başlanırken usulsüzlük ve kurallara aykırılık belirlenen araçlara ve araç sahiplerine de para cezası kesilmeye başlandı.
Trafik ekipleri tarafından yapılan denetimlerde emniyet kemeri takmama, cep telefonu ile seyir halindeyken konuşmak, hız sınırın aşmak başta olmak üzere usulsüz çakar ve siren kullanımı da denetleniyor. Özellikle de İstanbul'da yaşanan trafik sorununu çözmek için bazı sürücüler araçlarına çakar ve siren taktırmaya devam ediyor.
ARAÇ SAHİPLERİ DİKKAT! ÇAKARLI ARAÇ KULLANMA CEZASI 2022 YILINDA KAÇ TL OLDU?
Özellikle de pandemi döneminde insanların hastalık kapma endişesi ile toplu ulaşımdan uzaklaşarak kendi araçlarını alması, kendi aracı olan kişilerin dahi eşi ya da çocukları için de araç almaya başlaması ile trafikte olan araç sayısı da artmıştı. Araç sayısında yaşanan artış trafikte de sorunlar yaşanmaya başlanmasına neden olurken zaten trafik sorunu olan büyükşehirlerde ulaşım krizi daha da büyümüştü.
Yaşanan yoğun trafik sorunu çözmek için bazı araç sahipleri ise araçlarına çakar ve siren taktırma yöntemini tercih etmeye başlamıştı. Trafikte pek çok araçta usulsüz siren ve çakar kullanımının yaygınlaşması ile beraber trafik polislerinin denetimi arttı. 81 il genelinde emniyet şeriti ihlali ve çakarlı araç denetimi başlarken İstanbul'da dün yapılan denetimlerde usulsüz çakar ve siren kullandığı belirlenen araç sahiplerine 41 bin 277 TL para cezası uygulandı. Yapılan denetimlere takılan 3 araç hakkında ise trafikten men cezası verildiği açıklandı.
KİMLER ÇAKARLI ARAÇ KULLANABİLİR, HANGİ ARAÇLAR ÇAKAR LAMBA, SİREN TAKABİLİR?
Çakarlı araç kullanmak isteyen kişilerin belirli şartları taşıması gerekirken usulsüz olarak çakar lamba ve siren kullanan araç sahiplerine Karayolları Trafiğin 2918 sayılı kanununun 26. maddesi ve Trafik yönetmeliğinin 60. maddesine göre, 2022 yılında 1.823 TL para cezası kesilmektedir.
Yukarıda yer alan araçların dışında kalan tüm araçlarda çakar lamba kullanımı yasaktır. Hatta sivil polis ve Jandarma araçları için de çakar lamba yasağı uygulanmakta olup bu araçlara tepe lambası kullanma hakkı verilmektedir.
ÇAKAR NE DEMEK, NE İŞE YARAR, NEDEN YASAK?
Araçların ön tamponunda yer alan panjura takılan ses ve ışık sistemine çakar adı verilmekte olup trafikte geçiş üstünlüğü almak için kullanılmaktadır. Son dönemde pek çok kişinin yoğun trafikten kurtulmak için bu yöntemi tercih etmesi üzerine kullanım hakkı sadece belirli araçlara tanınmıştır.