Altın piyasasına enflasyon dopingi! Altın fiyatları sert sıçradı, ons ve gram altında rekor geldi!

Altın piyasasında çok hareketli bir gün yaşanıyor. ABD’de açıklanan enflasyon rakamları altın fiyatları için itici güç oldu. Ons altın hızla yükselirken gram altın tarihi seviyeye fırladı.
Altın piyasasına enflasyon dopingi! Altın fiyatları sert sıçradı, ons ve gram altında rekor geldi!

Altın piyasası için son dönemlerde durgunlaşan hareketler yatırımcıları endişelendiriyordu. Ancak bugün beklenen haber ABD’den geldi. Açıklanan ABD enflasyon rakamları altın piyasasında etkisini hemen gösterdi. Beraberinde ise altın fiyatlarında rekorlar ardı ardına görülmeye başlandı. Altın fiyatları aşmakta zorlandığı hedefleri kolay bir şekilde sıçrayarak patlattı.

ABD ENFLASYONU DÜŞÜŞE GEÇTİ!

ABD çalışma Bakanlığı tarafından bugün enflasyon rakamları açıklandı. Enerji maliyetlerindeki gerilemeler yükselen gıda maliyetlerini dengeleyince Kasım ayında enflasyonun yükseliş hızı yavaşladı. Piyasalar ABD’de aylık 0,3’lük enflasyon artışı bekliyordu. Ancak resmi verilere göre aylık yüzde 0,1 oranında artış meydana gelerek enflasyondan beklentilerin altında kalındı. Yıllık enflasyonun TÜFE’de yüzde 7,3 olması beklenirken yüzde 7,1 olarak açıklanması altın piyasasında doping etkisi yaptı.

ALTIN PİYASASINDA FİYATLAR NEDEN YÜKSELDİ?

Altın piyasasında fiyatların neden yükseldiği çok sayıda yatırımcı tarafından merak ediliyor. ABD’de enflasyonun düşmesi yarın açıklanacak olan FED faiz kararını direkt olarak etkileyecek. Aylardır FED’in faiz artırımı baskısı altında fiyat düşüşleri olan altın piyasasında bu baskıların kalkmaya başlayacağı umudu bile pozitif bir etki yaptı. FED’in yarın en fazla 50 baz puanlık faiz artırımı yaparak frene basacak olması altın fiyatlarını yükseltti. FED eğer sürpriz yaparak 25 baz puanlık faiz artırımı açıklarsa o zaman altın piyasası için tam bir ralli ortamı oluşmuş olacak.

ONS ALTIN SERT YÜKSELDİ

Altın piyasasına enflasyon dopingi! Altın fiyatları sert sıçradı, ons ve gram altında rekor geldi!

Ons altın uzun bir süredir 1.800 dolar barajına takılıyordu. Bir dönem 1.803 doları görmüş olsa da daha sonra geri çekilen ons altın bir daha o seviyeye çıkamamıştı. Ancak ABD’den gelen veri akışı sonrasında çok hızlı bir şekilde hareket eden ons altın 1.823 dolara kadar yükseldi. Analistler ons altın için 1.815 barajının engel olabileceğini belirtiyordular. Şu anda o engel de geride kalırken FED’in faiz kararı heyecanla beklenmeye başlandı.

GRAM ALTINDA TARİHİ REKOR

Altın piyasasına enflasyon dopingi! Altın fiyatları sert sıçradı, ons ve gram altında rekor geldi!

Ons altında meydana gelen yükseliş gram altını da etkiledi. Gram altın dolar tarafından destek alamasa dahi sadece ons altında yükselişle 1.092 TL seviyesini gördü. 1.100 TL sınırına dayanan gram altın bu fiyatlama ile tarihin en yüksek seviyesine ulaşmış oldu. Ayrıca gram altının kuyumcularda 1.130 TL’den işlem gördüğü de bildirildi. Tabela fiyatı ile kuyumcu fiyatlarında bazı farklar oluşabiliyor.

Altın ve para piyasalarına ilişkin en güncel bilgilerden ilk haberdar olan olmak istiyorsanız mobil uygulamalarımızı indirebilirsiniz:

Android uygulamamız için TIKLAYINIZ...

İOS uygulamamız için TIKLAYINIZ...

Huawei uygulamamız için TIKLAYINIZ...

Not: Burada yer alan değerlendirmeler ve bilgiler yatırım kapsamında değildir. Yatırım yapmak isteyenlerin kendi araştırmalarını yapmaları gerekir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.