Ara zam müjdesi bekleyen asgari ücretliye kötü haber! Asgari ücret 14.634 TL'ye düştü

Asgari ücrete son dakika ara zam müjdesi beklenirken ne yazık ki kötü haber geldi. Asgari ücretlinin alım gücü dolar karşısında düştü.
Ara zam müjdesi bekleyen asgari ücretliye kötü haber! Asgari ücret 14.634 TL'ye düştü

Ara zam müjdesi bekleyen asgari ücretliye kötü haber! Asgari ücret 14.634 TL'ye düştü - Temmuz ayında memur ve emekli maaşına enflasyon zammı verilirken bu sene yeniden asgari ücrette tek zam sistemine dönüş yapılmış ve ara zam iptal edilmişti. Ancak enflasyonda yaşanan yükseliş tüm hızı ile devam etmiş, asgari ücretlinin alım gücü büyük oranda azalmıştı.

Temmuz ayının ilk haftasında açıklanan enflasyon raporuna göre memur ve memur emeklileri için yüzde 19,31 oranında zam hesaplanırken SSK ve BAĞKUR emeklisi olan emekliler ise yüzde 24,73 oranında zam almıştı. AK Parti tarafından meclisten geçirilen torba yasaya eklenen kanun maddesi ile ise en düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL olarak belirlenmişti. Asgari ücrete ise Temmuz ayında ara zam yapılmamış, parasal sıkılaşma politikası nedeniyle asgari ücretli çalışanlara ara zam verilmemişti.

ASGARİ ÜCRET ZAMMINDA SON DAKİKA GELİŞMESİ! ASGARİ ÜCRETLİNİN ALIM GÜCÜ KAÇ TL'YE DÜŞTÜ?

Hatırlanacağı üzere asgari ücrete en son Aralık ayında zam yapılmış ve asgari ücret tespit komisyonu tarafından yapılan toplantıların ardından 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere zamlı asgari ücret maaşı 17 bin 2 TL olarak belirlenmişti. TÜRK-İŞ asgari ücret tespit komisyonu toplantısından kalkmış ve zam kararına şerh koymuştu. İşçi tarafınının itirazına rağmen çoğunluk kararı ile asgari ücrete zam gelmişti.

zam-karar.jpg

Açıklandığı tarihte asgari ücretle 577 dolar alınabiliyordu. 17 bin 2 TL'lik asgari ücretle o tarihte 577 dolar alınırken dolar kuru 13 Ağustos 2024 tarihi itibariyle 33,57 TL seviyesini gördü. Bugünkü kur üzerinden hesaplandığında asgari ücretle 506,46 dolar alınabiliyor. Yani asgari ücretli aradan geçen 8 ayda 70,54 dolarlık kayıp yaşarken bu da asgari ücretlinin alım gücünün 2 bin 368 TL düşmesi anlamına geliyor.

Asgari ücret yaşanan kaybın ardından 14 bin 634 TL seviyesine çekilirken asgari ücretli çalışan bu nedenle telafi zammı olarak en az 3 bin TL'lik artışa gidilmesinin zorunlu olduğunu belirtiyor. Asgari ücretin yılbaşına kadar en azından 20 bin TL olması ve alım gücünde yaşanan kaybın telafi edilmesi isteniyor.

Genel Yayın Yönetmeni