Asgari ücrete EYT ayarı mı geliyor? Patronların 9 Bin TL'ye itiraz nedeni belli oldu!
2023 yılında uygulanacak olan asgari ücretin ne kadar olacağı henüz netleşmedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeni asgari ücreti yarın açıklayacağını açıklarken 9 Bin TL rakamına karşı olumsuz yaklaştı. Bunun üzerine yeni asgari ücrette işverenlerle işçilerin neden uzlaşamadıkları da kısa bir süre içerisinde ortaya çıktı.
İŞÇİ VE İŞVEREN NEDEN UZLAŞAMADI!
TÜRKİŞ tarafından Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda 2023 yılında uygulanacak olan asgari ücretin 9 Bin TL olması teklif edildi. Ancak işverenler bu rakamı kabul etmedikleri için pazarlık tıkandı. İşverenlerin normal koşullarda 9 Bin TL rakamına karşı çıkmayacakları biliniyor. Lakin EYT düzenlemesi yapılacağı için bu maliyetin çok büyük olacak olmasına patronlar itiraz ettiler.
EYT düzenlemesi yasalaştığında özel sektörde EYT'li çalışanlar emekli olacaklar ve işverenlerinden kıdem tazminatı alacaklar. Ancak asgari ücret aynı zamanda kıdem tazminatını da etkiliyor. Asgari ücrete yüksek oranlı bir zam yapılması durumunda işverenler EYT'lilere yüksek tutarlarda kıdem tazminatı ödemek zorunda kalacaklar. Bundan dolayı da 9 Bin TL'lik zam talebine patronlar itiraz ettiler. Bundan dolayı görüşmelerde uzlaşma sağlanamadığı bildirildi.
Şu anda asgari ücretli bir çalışanın 1 yıllık kıdem tazminatı 6.471 TL olarak ödeniyor. 10 yıllık bir çalışan emekli olurken işverenden 64.710 TL kıdem tazminatı alabiliyor. Asgari ücret 9 Bin TL olarak belirlenirse kıdem tazminatı brüt asgari ücret üzerinden hesaplandığı için 10 Bin TL'nin üzerine çıkacak. Bu da işverenin sadece 10 yıllık bir çalışanı için en az 40 Bin TL daha fazla kıdem tazminatı ödeyecek olması anlamına geliyor. Bundan dolayı patronlar işçilerin zam taleplerine itiraz ettiler.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İŞÇİLERİ VE İŞVERENLERİ UZLAŞTIRACAK MI?
Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın asgari ücret zammını açıklayacağını bugün duyurdu. Henüz işçi ve işveren tarafı herhangi bir uzlaşma sağlayamadılar. Ancak asgari ücret zammının belirlenebilmesi için tarafların uzlaşma zorunluluğu bulunmuyor. 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçileri temsilen 5 üye bulunuyor. Karar alabilmek için ise çoğunluğun sağlanması yeterli oluyor. İşçileri temsil eden üyeler karara imza atmasalar dahi asgari ücret zammı hükümeti temsil eden üyelerin desteği ile kararlaştırılabilir. Yine de taraflar arasında devreye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın girmesi ile uzlaşma sağlanabilme ihtimali bulunuyor.