Asgari ücretlilere konut kredisi çekerek ev sahibi olmak hayal oldu

Konut kredisi faiz oranları tarihi seviyelere ulaşırken yaşanan yükseliş asgari ücretli çalışanlar için kredi çekerek ev sahibi olmayı imkansız hale getirdi.
Asgari ücretlilere konut kredisi çekerek ev sahibi olmak hayal oldu

Konut kredisi faiz oranları, Merkez Bankası tarafından uygulamaya alınan parasal sıkılaşma politikası sonrasında hızla yükselmeye başlamıştı. TCMB'nin politika faiz oranını yükseltmesinin ardından bankalar peş peşe karar almış, konut kredisi faiz oranları büyük bir hızla yukarı çekilmişti.

Ekonomistler kredi çekerek ev satın almak isteyen kişiler için psikolojik eşiği yüzde 0,99 faiz oranı olarak açıklarken güncel konut kredisi faiz oranları ise yüzde 5 barajını aşarak cepleri yaktı. Yaşanan yükselişin ardından konut kredisi çekerek ev sahibi olmak asgari ücretliler için hayal oldu.

ASGARİ ÜCRETLİ ÇALIŞANLAR KREDİ ÇEKEREK EV SATIN ALABİLİR Mİ?

Konut kredisi çekerek ev sahibi olmak istiyorum diyen kişiler bir yandan bankaların faiz oranları bir yandan da ev fiyatlarında yaşanan yükselişin ardından çifte mağduriyet yaşamaya başladı. Vatandaşlar yükselen konut fiyatları nedeniyle bankalardan kredi onayı almakta zorlanırken yüksek faiz oranları nedeniyle de onay alsa dahi kredi taksitlerini ödeyemez hale geldi.

konut-kredisi.jpg

Ortalama konut fiyatı 5 milyon liraya dayanırken 1 milyon TL konut kredisi çeken bir kişinin bile 120 ay taksitle kredi çekmesi durumunda dahi ödemesi gereken aylık taksit tutarı 43 bin 179 TL olarak gerçekleşecek. Asgari ücretin 17 bin 2 TL olduğu göz önünde bulundurulduğunda karı koca çalışan bir çift dahi tüm maaşlarını kredi ödemeye verseler dahi ev sahibi olamayacak.

Genel Yayın Yönetmeni