Asgari ücretlinin zam hesabı resmen değişti! Milyonlara 17 bin TL maaş için ilk sinyal verildi

Ülkemizde asgari ücretin enflasyon karşısında erimesi üzerine pek çok vatandaş ara zam talebini dillendirmeye başladı. Maaşlara ek zam talebi devam ederken asgari ücretli için yeni bir hesaplama yapıldı.
Asgari ücretlinin zam hesabı resmen değişti! Milyonlara 17 bin TL maaş için ilk sinyal verildi

Türkiye'de her kalemde zam haberi vatandaşların canını sıkmaya devam ediyor. Enflasyonla mücadele devam ederken fiyat artışının devam etmesi üzerine vatandaşlar da ara zam talep ediyor. Maaşlarının enflasyon karşısında eridiğini açıklayan asgari ücretliler özellikle artan kira ve gıda maliyetleri karşısında zorlanıyor. Son dönemde gerek Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) gerekse Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından alınan kararlar kapsamında enflasyonla mücadele de hız kesmeden devam ediyor.

Alınana önlemlerin enflasyonu düşürmesi beklenirken TCMB'nin faiz artışı kararı da devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de geçtiğimiz günlerde maaşlardaki artışın enflasyona göre yapılacağını açıklamasıyla birlikte uzmanlar da harekete geçti. Uzmanlar gelen açıklamalarla beraber enflasyon rakamlarına göre bir hesaplamada bulunurken asgari ücrette zam hesabının değiştiği gözlendi. Bu çerçevede 2 rakam dillendirilirken kulislerde de 17 bin TL için ilk söylentiler ortaya çıktı.

ekran-goruntusu-2023-08-29-130316.png

ASGARİ ÜCRETTE HESAPLAMA TABLOSU DEĞİŞTİ

Geçtiğimiz günlerde yapılan Bakanlar Kurulu Kabine Toplantısının ardından Orta Vadeli Plan'ı (OVP) açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ardından ücret artışı için hesaplamalar yapıldı. Yüzde 65 olarak açıklanan yıl sonu enflasyon tahmini asgari ücret artışını da etkileyecekken Ocak 2023 tarihinde yapılacak zam için 2 rakam öne çıktı. Güncel asgari ücret 11 bin 402 lira iken yapılan hesaplamalara göre;

Asgari ücrete yapılacak zammın enflasyon tahminine göre hesaplanması durumunda 15 bin lira, memur zammı baz alındığında ise 17 bin liraya yükselmesinin beklendiği kaydedildi.

ekran-goruntusu-2023-09-12-144813-001.png

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'in ücret artışlarının hedef enflasyona göre yapılacağını duyurmasıyla beraber OVP'de yer alan 2023 yıl sonu enflasyon oranı ve tahminine göre hesaplamalar yapıldı. Söz konusu açıklamalara göre yapılan hesaplamada refah payı hariç 15 bin ya da 17 bin TL tutarında bir asgari ücret miktarı öngörülüyor.

2 AYLIK ENFLASYON VERİLERİ YÜZDE 19,44 OLDU

Ocak 2024 zammı için iki aylık kesin rakamlar da açıklandı. TCMB tarafından açıklanan verilerine göre;

  • Temmuz ayında enflasyon yüzde 9,49 olurken,
  • Ağustos ayında ise 9,09 olarak açıklandı.
  • İki aylık enflasyon ise yüzde 19,44 seviyesinde gerçekleşti.

ekran-goruntusu-2023-09-12-144756-001.png

Enflasyon rakamları son olarak Ocak 2024 tarihinde açıklanacak. Böylece 2023 yılı enflasyon rakamları ortaya çıkacak ve asgari ücret zammı belirlenecek.

Emlak365.com