Asgari ücrette ara zam senaryosu! En olumsuz senaryoda bile kesenize 22 bin TL girecek

Emekli ve memur maaşlarına gelecek olan ara zam sonrası gözler asgari ücrete çevrildi. Asgari ücrete temmuz ayında zam yapılması beklenirken uzmanlar en iyi ve en kötü senaryoyu paylaştı.
Asgari ücrette ara zam senaryosu! En olumsuz senaryoda bile kesenize 22 bin TL girecek

emekli ve memurlar temmuz ayında ara zam alacak. Asgari ücret zammına ilişkin araştırmalar devam ediyor. Temmuz ayına sayılı günler kala milyonlarca asgari ücretli çalışanın gözü kulağı ara zam haberine çevrildi. Asgari ücretliler artan enflasyon nedeniyle maaşlarına ara zam beklerken konuya ilişkin hükümet tarafından yapılan açıklamalarda ara zammın gündemde olmadığı ifade edildi. Bu çerçevede asgari ücrete zam gelip gelmeyeceğini merak edilirken uzmanlar kamuoyunun tepkisini çekmemek adına asgari ücrete ara zam olacağını ifade ederek olası senaryoları da paylaştı.

Asgari ücrete son olarak 2024 yılı ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere yüzde 49 oranında zam yapılmış ve maaşlar 17 bin 2 lira seviyesine çıkarılmıştı. Haziran ayı enflasyon verisi 3 Temmuz Çarşamba günü Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak. Kritik veri sonrası memur ve emeklilerin alacakları zam oranları belli olacak. Milyonlarca asgari ücretli çalışan ise kendilerine yapılacak olan ara zam konusunda araştırmalarına devam ederken kritik senaryolar da belli oldu.

TEMMUZ 2024 ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM OLACAK MI?

Asgari ücrete ara zam yapılmasına ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan açıklamalarda bulunmuştu. Ara zammın gündemde olmadığını belirten Bakan Işıkhan, "Temmuz'da artış yapılmayacağı dikkate alınarak Ocak ayında ona göre artış yapıldı.

asgari-ucrette-ara-zam-senaryosu-en-olumsuz-senaryoda-bile-kesenize-22-bin-tl-girecek.webp

Ekonomi denge işidir. Bunu gözetmemiz gerekiyor. Biz kalıcı refah artışının derdindeyiz. Şu anda istihdamdan feragat etmeden bir büyüme sergiliyoruz. Biz de bu süreçte Bakanlık olarak işçilerimize, memurlarımıza ve emeklilerimize yönelik desteğimizi sürdürmeye devam edeceğiz." dedi. Mevcut asgari ücret 2024 Ocak itibariyle yapılan zam sonrasında 20,002.50 TL'ye yapılan kesintiler sonrasında net 17,002.12 TL'ye yükseltilmişti.

asgari-ucrette-ara-zam-senaryosu-en-olumsuz-senaryoda-bile-kesenize-22-bin-tl-girece.jpg

Ancak kirada zam sınırının kaldırılması ve zamların şimdiden kendini göstermesi ile birlikte asgari ücrete ara zammın yapılmasının gereklilik olduğunu ifade eden uzmanlar, enflasyonun yıllık yüzde 35 - 40 aralığına gerileyecek olması beklentisiyle asgari ücrete de yüzde 35 - 40 oranında zam yapılmasını beklediklerini belirtiyor.

17 bin 2 lira maaş alan asgari ücretlilere yüzde 30 zam yapılsa maaşları 22 bin 102 liraya, yüzde 35 zam yapılırsa 22 bin 952 liraya, yüzde 40 zam yapılması halinde maaşlarının 23 bin 802 liraya yükselmesi bekleniyor. Ancak tüm bu senaryolar 3 Temmuz sonrası netleşmiş olacak.