Bu mesleklerde çalışanları SGK 3 yıl erken emekli ediyor!
Yayınlanma:
08 Ekim 2022 Cumartesi 17:57
Güncelleme:
08 Ekim 2022 Cumartesi 17:57
Türkiye’de uygulanan emeklilik sisteminde çalışanların belirli prim gün sayısını tamamlamaları gerekiyor. Bazı mesleklere ise ilave prim hakkı verilerek erken yaşta emekli olma fırsatı tanınıyor. Peki hangi mesleklerde çalışanlar kaç yıl erken emekli olabiliyorlar?
1 12
Türkiye’de uygulanan sosyal güvenlik sisteminde emekli olmak isteyen çalışanlardan hem prim gün sayısı hem de belirli bir yaş kriteri talep ediliyor. Bu şartları yerine getirmeyenler ise emekli olamıyorlar. Yalnız SGK mevzuatında bazı özel şartlarda erken emeklilik imkanı bazı çalışanlar için doğabiliyor.
2 12
EMEKLİLİK YAŞI DÜŞÜYOR!
Uygulanan SGK sisteminde ağır ve yıpratıcı işlerde çalışanlar prim gün sayılarını arttırırken emeklilik yaş haddini de düşürebiliyorlar. Yani daha az çalışıp daha çok prim günü elde ediliyor ve bunun üstüne de bir de emeklilik yaşı düşüyor.
3 12
FİİLİ HİZMET SÜRESİ ZAMMI
SGK mevzuatında “fiili hizmet süresi zammı” adı verilen bu durum halk arasında genellikle yıpranma hakkı olarak bilinmektedir. Bu imkan ile çalışanlar çok daha erken emekli olabiliyorlar. Yıpranma hakkı polislere ve milletvekillerine de sağlandığı gibi kurşun ve arsenik gibi tehlikeli işlerde çalışanlara da bu imkan veriliyor.
4 12
Sağlık çalışanları ile cezaevi görevlileri de bu sistem içerisine dahil edildiler. Şu anda yapılan uygulamaya göre 45 işkolunda yıpranma hakkı ile erken emeklilik imkanı veriliyor. Çimento sektöründe çalışanlardan cam ve madencilik alanında çalışanlara kadar çok sayıda meslek bu kapsamda değerlendiriliyor.
5 12
Yıpranma hakkı uygulamasında bazı mesleklere diğerlerinden çok daha fazla avantaj sağlanıyor. Bazı meslekler bir yıl için 60 veya 90 günlük yıpranma hakkı elde ederken bu hak bazı mesleklerde yıllık 180 güne çıkabiliyor.
6 12
Cıva üretiminde çalışanlar en yüksek yıpranma hakkını alan mesleklerden birisini icra ediyorlar. Bu riskli sektörde 360 gün olan yıllık çalışma süresi yıpranma payının eklenmesi ile beraber 450 gün şeklinde hesaplanıyor. Madenlerde çalışanlara ise 180 gün yıllık yıpranma hakkı veriliyor. Yer altı madenlerinde 360 gün çalışan bir işçi yıpranma hakkı ile 540 gün çalışmış sayılıyor ve emeklilik süresi de kısalmış oluyor.
7 12
Yıpranma gün sayısı çalışılan mesleklere göre 5 ile 8 yıl arasında bir prim avantajı sağlayabiliyor. İşçi ve memurların yıpranma süreleri 3 yılı geçmeyecek şekilde emeklilik yaşlarından düşülebiliyor. Bu şekilde 3 yıl daha erken emekli olunabiliyor.
8 12
Memurların yıpranma süreleri emeklilik primlerine de yansıyor. Bu süreler için ekstra olarak emeklilik ikramiyesi ödeniyor. Yıpranma süresi olan memurlar oldukça kazançlı çıkabiliyorlar.
9 12
Yılda 180 gün yıpranma hakkı uygulanan meslekler:
-Madencilik ve yer altı işleri
10 12
Yılda 90 gün yıpranma hakkı uygulanan meslekler:
-Cıva üretimi -Demir ve çelik fabrikaları -Sahil Güvenlik Komutanlığı -Radyoaktif işler -Asit üretimi yapan fabrikalar ve atölyeler -Türk Silahlı Kuvvetleri -Emniyet Müdürlüğü çalışanları -MİT çalışanları -Ceza infaz kurumu çalışanları -Basın ve gazetecilik -TRT’de haber hizmetinde çalışanlar -Milletvekilleri -Cumhurbaşkanlığı yardımcıları -Bakanlar
11 12
Yılda 60-90 gün gün yıpranma hakkı uygulanan meslekler:
-Kurşun – arsenik işleri -Su altında çalışmayı gerektiren işler
12 12
Yılda 60 gün yıpranma hakkı uygulanan meslekler:
-Alüminyum fabrikaları -Döküm fabrikaları -Çimento fabrikaları -Cam fabrikaları ve atölyeleri -Kok fabrikaları -Termil santraller -İtfaiye -İhtiyat pilotları -Doktor -Eczacı -Diş doktoru -Hemşire -Ebe -Hastabakıcı -Toplum sağlığı teknisyeni