Büyük zam kapıda! Et ve süt tüketmek hayal mi oluyor?
Özellikle son iki yıldır gıda fiyatlarında yaşanan ani artışlar büyük endişe yaratmıştı. Durum bu şekilde olunca da özellikle de et ve süt fiyatlarında gidişatın nasıl olacağı yönünde merak edilenler de artmaya başladı. Artan fiyatların büyük etkileri görülmeye devam ederken uzmanlar tarafından özellikle de deprem sonrasında yaşanan artışlar değerlendirilmeye aldı.
Yapılan değerlendirmeler sonucunda fiyatların daha da artabileceği ve de vatandaşların et ve süt tüketiminde zorluk yaşayabilecekleri ifade edildi. 'Gıda krizi' tehdidi ile karşı karşıya kalabileceğimiz öğrenilirken bununla birlikte fiyatlar mercek altına alındı.
DEPREMDEN SONRA ÜRETİM DÜŞTÜ!
6 Şubat tarihinde meydana gelen deprem felaketinin ardından üretimde büyük bir düşüşün yaşandığı ifade edilirken konu ile ilgili Cumhuriyet gazetesine konuşan Tarım Orkam-Sen Genel Başkanı Şükrü Çakıcı önemli açıklamalarda bulundu.
Deprem felaketi nedeni ile üretimin zayıfladığını ifade eden Çakıcı, “En büyük zararı hayvancılık gördü. Ülkedeki üretim potansiyelinin yüzde 10 ile 15 arasında bir bölümünü afet bölgemizdeki illerimiz tek başına karşılıyordu. Ama şu bir gerçek ki yaşanan depremler ve ortaya çıkan yıkım bu bölgedeki kent merkezleri kadar kırsalı da vurdu. Barajlar zarar gördü, haliyle sulu tarım faaliyetleri de ilerleyen vadede bundan olumsuz etkilenecek” dedi.
GIDA FİYATLARINDA BÜYÜK ARTIŞ BEKLENİYOR!
Üretimde yalnızca et ve süt değil sebzelerin de tehdit altına girdiği ifade edilirken bu durumun fiyatlara da ciddi bir şekilde yansıyacağı öğrenildi. Fiyatların büyük artış gösterebileceği yönünde konuşan Çakıcı, “Et, süt, sebze gibi gıda fiyatları ateş pahası olacaktır. Bu kriz bu yaz etiketlere yansır. Önümüzde sulama mevsimi var, sebzenin önemli bir bölümünde hasat dönemi yaklaşıyor. Ayrıca tedarik anlamında sıkıntılar yaşanabilir. Bölgeye girdi desteği sağlandığı takdirde, oradan da ürünü buraya getirebilirsek bu süreci zarar görmeden aşarız. Bakanlık burada çiftçi kayıt sistemi üzerinden kayıtlı üreticiye yardımlar sağlayacak. Ancak 1-2 hayvan ile üretim yapan küçük üreticinin, kaydı olmayan küçük işletmelerin ne olacağı belli değil. Bu kesim de göz ardı edilmemeli” şeklinde açıklamaları ile önümüzdeki süreçte bizi neyin beklediği hakkında bilgilendirmelerde bulundu.