Çalışma Bakanı EYT'lilerin alacakları emekli maaşını açıkladı!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı Vedat Bilgin EYT düzenlemesine dair çok önemli açıklamalarda bulundu. EYT’lilerin alacakları emekli maaşlarından staj sürelerinin sigortadan sayılması taleplerine kadar çok sayıda konuda yeni bilgiler verildi.
Çalışma Bakanı EYT'lilerin alacakları emekli maaşını açıkladı!

EYT düzenlemesi ile alakalı olarak yasama sürecinin başlaması büyük bir heyecanla bekleniyor. Henüz ilgili kanun teklifi TBMM’ye gönderilmedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise EYT’de merak edilen konulara dair önemli açıklamalar yaparak kamuoyuna yeni bilgiler verdi.

EMEKLİ OLACAK EYT'LİLERİN SAYISI YARI YARIYA DÜŞECEK!

Emekli olacak EYT’lilerin sayısına dikkat çeken Bakan Vedat Bilgin, “EYT’den yararlanacak vatandaşlarımızın yaş ortalaması 49,9 olacak. Bu bizim açımızdan esasında bir avantaj. EYT’den 2 milyonun üzerinde vatandaşımız yararlanacak. Şubat sonunda bu rakam 2 milyon 250 bin kişi olacak. Bu vatandaşlarımızın 600 bini kamu görevlisi. Kamu görevlilerinin ortalama maaşları yeni zamla beraber 13 Bin TL olacak. Yeni bu kamu görevlileri hemen emekli olmaları için cazip bir durum yok. Biz ilk etapta sadece 51 bin kamu görevlisinin emekli olacağını tahmin ediyoruz. Kamuda 500 bin EYT’li emekli olabilecekken emekli olmayacak ve maaş bağlanacak EYT’lilerin sayısı düşecek.” dedi.

Özel sektörde de emekli olmayacak EYT’liler olacağını söyleyen Bakan Vedat Bilgin, “Büyük kuruluşlarda çalışan kalifiye işçiler var. Onlar işverenleri ile bir anlaşma yapacaklar. Ya emekli olmayacaklar ya da işverenler onlara emekli olmayın emekli olduğunuz tarihteki rakamlar üzerinden kıdem tazminatınızı ödeyelim teklifi yapacaklar. Toplamda emekli olacakların sayısı yarı yarıya düşecek demiyoruz ama oraya yakın bir rakama ulaşacak diye düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

STAJ MAĞDURLUĞU DİYE BİR ŞEY YOK

Staj sürelerinin sigortadan sayılmasına dair de açıklamada bulunan Bakan Vedat Bilgin, “Staj mağdurları şeklinde bir tanımlama var. Burada bir mağdur olma durumu yok. Ortada bir iş sözleşmesi yok. Stajı da sayalım istiyorlar. Milletimizin parasını bu şekilde dağıtamayız. Prim size patronunuz kim diye soruyor. O gün senin için prim yatırması gereken patronun kim, yok öyle bir şey.” şeklinde konuştu.

EYT'LİLER NE KADAR MAAŞ ALACAKLAR?

EYT’lilerin emekli olmaları halinde alacakları maaşlara da dikkat çeken Bakan Vedat Bilgin, “Yeni bir maaş düzenlemesi yaptık ve en düşük emekli maaşını 5.500 TL’ye yükselttik. Bu EYT’liler için çok önemli bir düzenleme oldu. EYT’lilerin yüzde 60’ına yakınının emekli maaşı 3.500 TL ile 4.500 TL arasında olacaktı. Neticede bu vatandaşlarımızın prim seviyeleri de düşük, prim süreleri de sınırda. Çok düşük maaş alacaktılar ve buna bir anlamda engel olduk.” dedi.

İLK EMEKLİ MAAŞI NE ZAMAN ALINACAK?

EYT’ye ilişkin kanun teklifinde son durumu da açıklayan Bakan Vedat Bilgin, “Şu anda TBMM’de milletvekillerimiz bu konuda çalışma yapıyorlar. Onlardan bize gelen talepler var. Uzman arkadaşlarımız bu talepleri değerlendiriyorlar. EYT kanun teklifini yakın bir zamanda TBMM’ye göndereceğiz. Komisyonda görüşülmeye başlaması ay sonunu bulabilir. EYT’lilerin ilk emekli maaşları Şubat ayında veya Mart ayında bağlanır diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.