Çatısına 22 bin liralık yatırım ile bunu yapan 25 sene boyunca aylık en az 500 TL para kazanacak
Çatısına 22 bin liralık yatırım ile bunu yapan 25 sene boyunca aylık en az 500 TL para kazanacak! Evinizin çatısına yapacağınız basit bir yatırım ile aslında bedava elektrik kullanmak mümkün. Son dönemde Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımlar artarken bunlardan biri de güneş enerji yatırımı olarak öne çıkıyordu.
Hem devlet tarafından verilen teşviklerle rakamların avantajlı hale gelmesi hem de yerli güneş enerjisi panellerinin üretimi ile GES maliyeti düşerken bu yatırımdan elde edilen gelir de arttırılmıştı. Son dönemde Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan savaşın etkisi ile büyük bir enerji krizi yaşanırken bu da elektrik fiyatlarında yükselişe neden olmuştu. Faturaların cepleri yakması ile kendi elektriğini kendi üretmek isteyen kişilerin sayısında da artış yaşanmıştı.
EVİN, APARTMANI ÇATISINA GÜNEŞ PANELİ KURMANIN MALİYETİ NE KADAR, KAÇ TL?
Son dönemde artık güneş enerji panellerinin yerli üretim kapsamına alınması ve Türkiye'de üretilmeye başlanması ile GES maliyeti de düştü. Sahip olduğu evin çatısına güneş paneli kurmak isteyen kişilerin ödemek zorunda kalacakları ücret ise kurmak istedikleri panelin üretim kapasitesine bağlı olarak değişiyor.
DBE Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Taha Pınar yaptığı açıklamasında "Güneş enerjisine 500 bin TL'lik yatırım yaklaşık 40-45 ayda kendisini amorti eder. Bu da yaklaşık 11-12 bin TL'lik bir aylık gelir anlamına gelmektedir." diyerek çatısına 22 bin liralık yatırım yapan bir kişinin ise aylık 500 TL gelen faturasını bu santralden karşılayabileceğini ve 50 ayda yaptığı yatırımın karşılığına alabileceği söyledi.
GES PANELİ NASIL KURULUR, ÇATIYA GÜNEŞ ENERJİSİ PANELİ İÇİN NEREYE BAŞVURU YAPILIR?
Yapılan yasal düzenleme ile vatandaşa GES için KDV ve Gelir Vergisi muafiyeti imkanı sunulurken çatısına güneş enerjisi paneli kurmak isteyen kişilerin belirli prosedürleri yerine getirmesi gerekiyor. İlk olarak yaşanılan şehirde bulunan elektrik dağıtım firmasına 'çatı üstü güneş enerjisi elektrik üretimi için izin/çağrı mektubu' talebinde bulunmanız gerekiyor. Bu mektubu aldıktan sonra diğer tüm prosedürü GES kuracak olan firma hallediyor.