Cebinde 5 TL olan muhakkak kontrol etsin! Sizde de varsa değeri 50.000 lira

Cebinde 5 lirası olanlar muhakkak kontrol etmeli. Sizde de varsa bu 5 lira tam 50 bin lira ediyor.
Cebinde 5 TL olan muhakkak kontrol etsin! Sizde de varsa değeri 50.000 lira

Cebinde 5 TL olan muhakkak kontrol etsin! Sizde de varsa değeri 50.000 lira - Ülkemizde kağıt paralar Merkez Bankası, bozuk paralar ise Darphane tarafından basılmaktadır. Düzenli olarak basılan bozuk paralar ve kağıt banknot paralar belirli kurallara uygun olarak basılmakta olup bazı durumlarda ise basılan paralarda basım hataları olabilmektedir.

Basım hatası olan paralar koleksiyonerlerin yakın takibi altına alınmakta olup, özellikle de nadir bulunan basım hataları yüksek tutarlara satın alınıyor. Koleksiyonerler basım hatası olan 5 liraların peşine düşerken üzerinde bulunan basım hatasına göre bu paralara 50 bin liraya kadar değer biçilebiliyor.

BASIM HATASI OLAN 5 TL İÇİN TAM 50 BİN LİRA VERİLİYOR!

Van'da alışveriş yapan bir kız bakkaldan almış olduğu 5 TL'nin üzerine baktığında üzerinde bir basım hatası olduğunu fark etti. 5 Liranın üst köşesinde bulunan rakamın yarısının olmadığını fark eden kız parayı Merkez Bankası'na götürerek paranın üzerinde basım hatası olduğunu öğrendi. İnternetten parayı satışa çıkaran kız 50 bin TL değer biçti.

basim-hatasi.jpg

Başka bir basım hatasına sahip 5 TL 'de Düzce'de ortaya çıktı. Parayı bulan genç kız “Ortaokul ikinci sınıf öğrencisiyim. Online derslerimize başladık. Ancak masaüstü bilgisayarım çok yavaş. Dizüstü bilgisayarımın ekranı arızalandı. Bu ikisini değiştirmek istiyorum. Annem ekmek almak için 5 TL verdi. 5 TL’ye baktığımda yanlış basıldığını fark ettim. Daha öncede bunu haberlerde görmüştüm. Ben de 5 lirayı sakladım" diyerek internet üzerinden 5 lirasını satışa çıkardı. Bin TL değer biçen genç kız parayı alacak kişiyeri beklediğini söyledi.

Uzmanlar kağıt paraların bir çoğunun üzerinde basım hatası olduğunu ancak çoğu kişinin bunu fark etmediğini söyleyerek koleksiyonerlerin bunları yüksek tutarlarla aldıklarını belirtti. Bu nedenle kağıt parası olan kişilerin paralarını kontrol etmeleri istendi.

Genel Yayın Yönetmeni