Devlet sosyal yardımlara zam yapıyor! O kişilerin hesaplarına bu ay 3.885 TL yatacak!

TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın vatandaşlara verdiği sosyal yardımların tutarlarını da yükseltti. Aile Bakanlığı bazı vatandaşların hesaplarına Ocak ayında 3.885 TL para yatıracak.
Devlet sosyal yardımlara zam yapıyor! O kişilerin hesaplarına bu ay 3.885 TL yatacak!

Türkiye’de enflasyon rakamları çok sayıda ücreti etkiliyor. En çok etkilenen ücretlerden birisi de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen sosyal yardımlar oldu. Aile Bakanlığı’nın uyguladığı sistem gereği sosyal yardımlara memur maaş zammı oranında artış yapılıyor. Bu şekilde sosyal yardımlar her yılın Ocak ve Temmuz aylarında artıyor.

SOSYAL YARDIMLARA YÜZDE KAÇ ZAM YAPILACAK?

Aile Bakanlığı’nın sosyal yardımlara ne kadar zam yapacağı belli oldu. TÜİK’in açıkladığı verilere göre memurların Ocak ayı maaş zamları yüzde 16,47 oldu. Bu oranda memur maaşları zamlanacak. Aynı oran sosyal yardımları da etkileyecek. Sosyal yardımlara da bu oranda zam yapılacak. Eğer memur maaşlarına ek zam yapılırsa o da sosyal yardımlara eklenebilecek. Yeni sosyal yardım tutarları Aile Bakanlığı tarafından açıklanmadı. Ancak hesaplamalar yapılarak yeni tutarlar belirlendi.

KRONİK HASTALIK YARDIMI YÜKSELDİ!

Aile Bakanlığı’nın en yüksek tutarlı sosyal yardımlarından olan Kronik Hastalık Yardımı ile alakalı yeni hesaplama yapıldı. Buna göre 3.336 TL olarak ödenen bu sosyal yardım 3.885 TL’ye yükselecek. Bu sosyal yardım ödemesi tüberküloz ve SSPE hastalarına veriliyor. Bunun için de başvuru yapılması gerekiyor.

YAŞLI AYLIĞI ARTIYOR

Aile Bakanlığı herhangi bir sosyal güvencesi olmayan 65 yaş üstü vatandaşlara da yaşlı aylığı bağlıyor. 2022 tarifesine göre yaşlı vatandaşlara aylık 1.536 TL maaş ödemesi yapılıyordu. Bu tutara da yüzde 16,47 oranında zam uygulanacak. 2023 yılının ilk 6 ayı için yaşlı aylığı 1.788 TL olacak.

ENGELLİ AYLIĞI İÇİN 2023 TUTARLARI

Aile Bakanlığı engelli vatandaşlara eğer sosyal güvenceleri yoksa engel durumlarına göre aylık bağlıyor. Bu aylık için de memur maaş zammı oranında artışa gidilecek. Yüzde 40 ile yüzde 69 oranında engeli olan vatandaşlara 1.226 TL olarak verilen aylık 1.427 TL’ye yükselecek. Yüzde 70 üzeri engeli olan vatandaşlara verilen 1.840 TL’lik engelli aylığı ise 2.143 TL olacak.

Aile Bakanlığı’nın diğer sosyal yardımları da bu oranda artacak. Ocak ayı içerisinde memur maaş zamlarının kesinleşmesinin ardından Aile Bakanlığı resmi açıklama yaparak sosyal yardımların yeni tutarlarını açıklayacak.