Dolar 19 TL'yi gördü, yeni müdahale geldi! Merkez Bankası'ndan dolar tedbirleri!

Dolar kurunun 19 TL rakamını görmesinin ardından Merkez Bankası tarafından yeni bir müdahale geldi. Merkez Bankası dolar kurunu kontrol edebilmek için devreye iki yeni tedbir soktu. Dolar kuru düşecek mi?
Dolar 19 TL'yi gördü, yeni müdahale geldi! Merkez Bankası'ndan dolar tedbirleri!

Merkez Bankası uzun bir süredir dolar kurunu baskılayarak kurdaki yükselişlere izin vermiyor. Bunun yerine getirilebilmesi için ise sayısız tedbir uygulamaya sokuluyor. Bu tedbirlerin bazıları işe yararken bazıları ise dolar kurunun yükselişine bir bariyer oluşturamıyor. Merkez Bankası’nın liralaşma stratejisine uygun olarak atılan adımlar neticesinde dolar kuru oldukça ucuz kaldı. Enflasyon oranında dahi artmayan dolar kuru piyasalarda ikinci bir kur oluşmasına neden oldu.

GÜNLÜK ALIM LİMİTİ DÜŞÜRÜLDÜ

merkez Bankası son günlerde dolar kurunda yükselişlerin meydana gelmesi ve kurun 19 TL üzerine yerleşmesi ile yeni tedbirleri uygulamaya soktu. Bankalara sözlü bir talimat bildiren Merkez Bankası bankaların ticari kurumsal müşterilere uyguladıkları günlük döviz alım limitini düşürdü. Mevcut uygulamaya göre ticari kurumsal müşteriler günlük 5 milyon dolar alım yapabiliyorlardı. Bu limit düşürülerek 2,5 milyon dolara çekildi. Bu uygulamayı tatbik eden bankalar ticari kurumsal müşterilere günde 2,5 milyon dolardan fazla dolar satışı yapamayacaklar.

EK ÜCRET ALINACAK!

Dolar alımını engellemek ve müşterilerin Türk lirasından dönmemelerini sağlamak adına Merkez Bankası ikinci bir tedbir kararı daha aldı. Bir süredir Merkez Bankası yurt dışına yapılan para transfer işlemlerini denetim altına almıştı. Bankaları uyaran Merkez Bankası yurt içinden yurt dışına para transferi yapılması durumunda ek olarak yüzde 5 oranında masraf alınmasını talep etti. Bankalar artık bu ek masrafı tahsil edecekler ve bu masrafı ödemek istemeyecek olanlar bu işlemden vazgeçecekler ve para Türkiye’de kalacak.

Türkiye’de yurt dışına para gönderilirken limit eğer 50 Bin dolar ve üzeriyse bu para transferlerinin belgelendirilmesi ve Merkez Bankası’na bildirilmesi gerekiyor. Merkez Bankası tarafından bankalar bu konuda sık sık uyarılıyorlar. Ancak bankacılık kaynaklarının verdikleri bilgilere göre sadece 50 Bin dolar ve üzerindeki limitler için değil 500 dolarlık para transferi için dahi Merkez Bankası bilgi ve belge talep etmeye başladı.

DOLAR KURU NE OLUR?

Merkez Bankası bu şekilde devreye sokulan uygulamalarla dolar kurunu kontrol altında tutmayı amaçlıyor. Bu politikanın seçime kadar devam etmesine kesin gözüyle bakılıyor. Dolayısıyla dolar kurunun 14 Mayıs’a kadar sert bir yükseliş hareketi içerisine girmesi beklenmiyor. Seçim sonrasında ise dolar kurunun akıbetini uygulanacak olan yeni ekonomi politikaları belirleyecek.