Dolar kuruna Merkez Bankası'ndan yeni müdahale geldi!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası dolar kuru için bir müdahalede daha bulundu. Karar Resmi Gazete’de yayınlanırken Türk lirası mevduatlar için uygulanan zorunlu karşılık oranlarında değişiklik yapıldı.
Dolar kuruna Merkez Bankası'ndan yeni müdahale geldi!

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında Merkez Bankası tarafından bir tebliğ yayınlandı. Son günlerde dolar kuru ile alakalı olarak meydana gelen bazı gelişmeler neticesinde dolar kuruna bir müdahale daha geldi. Merkez Bankası’nın liralaşma politikası destek için Türk lirası mevduatlar için zorunlu karşılık oranları değiştirildi.

DÖVİZ MEVDUATLARI ARTMIŞTI!

BDDK tarafından yapılan son bilgilendirmede bankalardaki mevduatlara ilişkin ayrıntılar kamuoyu ile paylaşılmıştı. Bu kapsamda son 7 haftadır bankalarda döviz mevduatları azalıyordu. Ancak son bir haftada döviz mevduatlarında artış meydana geldi. Vatandaşların yeniden dövize yönelmeye başlamaları dolar kurunu da etkiledi.

DOLAR KURU KAPALIÇARŞI’DA 19 TL’Yİ GEÇTİ!

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde dolar kuruna dair önemli bir gelişme yaşandı. Fiziki dolara olan talep artınca Kapalıçarşı piyasasında dolar kuru 19.14 TL seviyesine kadar yükseldi. Bankalarda dolar kuru ise 18,78 TL’den işlem görmeye devam etti. Bankaların Merkez Bankası’nın kurunu kullanmaları ama serbest piyasada dolar kurunun farklı bir fiyatlama yapması ciddi bir karışıklığa neden olurken dolar kurunda yükselişler olacağı endişesi yaşanmaya başlandı.

DOLAR KURUNA MÜDAHALE

Merkez Bankası’nın Resmi Gazete’de yayınlanan tebliği ile Türk lirası mevduatı teşvik etmek amacıyla bir karar alındı. 3 aydan uzun vadeli Türk lirası mevduat hesapları için zorunlu karşılık oranı sıfırlandı. Bunun yanında yurt dışından doğrudan temin edilen 6 aydan uzun vadeli yabancı para yükümlülüklerdeki artış için 2023 yıl sonuna kadar zorunlu karşılık oranı yüzde sıfır uygulanmasına karar verildi. Merkez Bankası yapılan yeni değişikliklerle zorunlu karşılık tesisini 3 Şubat 2023 tarihinden itibaren uygulamaya başlayacak ve hesaplamalar 20 Ocak 2023 tarihinden itibaren yapılacak.

Dolar kuruna Merkez Bankası'ndan yeni müdahale geldi!

MERKEZ BANKASI AÇIKLAMA YAPTI!

Yapılan değişiklikler için Merkez Bankası yazılı bir açıklama yaptı ve bu açıklamada, “2023 Yılı Para Politikası ve Liralaşma Stratejisi Metni’nde liralaşma stratejisi çerçevesinde uygulanacak olan politikalara yer verilmiştir. Bankacılık sisteminin hem varlık hem de yükümlülük tarafından Türk lirasının ağırlığının kalıcı olarak artırılması amaçlanmaktadır. Ayrıca KKM haricinde Türk lirası mevduatın öncelikli olarak özendirilerek Türk lirası mevduat tercihinin güçlenmesi yönünde adımlar atılacağı kamuoyu ile paylaşılmıştır.” denildi.

DOLAR KURU NASIL ETKİLENECEK?

Merkez Bankası’nın son kararının dolar kurunu nasıl etkileyeceği merak konusu oldu. Bu karar ile Türk lirası mevduatların artıp döviz mevduat hesaplarında çözülme olma olasılığı çok yüksek görülmüyor. Bankalar müşterileri TL mevduatlara yönlendirmek isteseler de yüksek enflasyon ve düşük TL mevduat faizi ile amaçlanan sonuçlara ulaşmak zor bir ihtimal olarak değerlendiriliyor. Buna karşın yine de döviz mevduatlarında çözülme olursa en azından dolar kutunun yükselişinin önüne set çekilebileceği konuşuluyor.