Dolar kurunda 6 TL'lik fark! Selçuk Geçer bekleyen büyük riski açıkladı!

Yaşanan son ekonomik gelişmeleri yorumlayan Selçuk Geçer dolar kurunda 6 TL’lik bir farkın oluştuğunu söyledi. Dolar kuru için çarpıcı bir analiz yapan Selçuk Geçer bekleyen büyük riski de açıkladı.
Dolar kurunda 6 TL'lik fark! Selçuk Geçer bekleyen büyük riski açıkladı!

Türkiye ve dünya ekonomisinde önemli gelişmeler yaşanmaya devam ediliyor. FED faiz kararını açıklarken piyasalarda buna dair fiyatlamalar görüldü. Ekonomist Selçuk Geçer ise dolar kuru ekseninde Türkiye ekonomisine dair bazı değerlendirmelerde bulundu.

FAİZ İNDİRİP KREDİ FAİZLERİNİ PATLATIYORUZ

FED’in faiz politikasına dikkat çeken Selçuk Geçer, “FED 50 baz faiz artırımı yaptı. Enflasyonda yükselme olmazsa FED bundan sonra 25 baz puanlık 3 faiz artırımı daha yapacak. Sonrasını ise duruma göre değerlendirecek. Piyasalar da buna göre pozisyon almaya başladılar. Enflasyon ve kriz riski bitmiş değil. Bu tüm dünya için geçerli. FED yüzde 2’lik hedefe 4 yılda ulaşabiliriz diyor. Buna göre adım atıyorlar. Dünyadaki diğer ülkeler de FED’in ardından faiz artırıp kendilerini koruma altına alıyorlar. Biz ise faiz indiriyoruz ama kredi faizlerini patlatıyoruz.” dedi.

Özel sektörün krediye ulaşamadığını söyleyen Selçuk Geçer, “Türkiye’de özel sektör uzun vadeli borçlanma yapamıyor ama kısa vadeli borçları azalıyor. Her an özel sektör büyük kur krizleri ile karşı karşıya kalabilir. Bunun sonucu da işsizlik dalgası olur. Bu konuda önemli riskler oluştu. Özel sektör krediye ulaşamıyor. Uluslararası piyasalarda sadece kısa vadeli krediler bulabiliyorlar o da ancak yüksek faizle oluyor.” ifadelerini kullandı.

Konut kredilerine de vurgu yapan Selçuk Geçer, “Bankalar kredi vermiyorlar. Konut satış rakamlarına bakın göreceksiniz. İpotekli konut satışlarında yüzde 57 düşüş olmuş. Bankaya konut kredisi başvurusu yapıyorsanız sana finansman desteği sağlamıyor. Kamu bankalarına gidip başvurun en fazla 150-200 Bin TL konut kredisi alabilirsiniz. O parayla da konut değil konut içindeki bir odayı bile alamazsınız. Ev fiyatları yükseliyor, konut satışları düşüyor. Ancak Nureddin Nebati enflasyon düşecek diyor. Her şeye zam gelirken sizin enflasyonunuz nasıl düşecek.” şeklinde konuştu.

DOLAR KURU YORUMU!

Dolar kuru için 24 TL açıklaması yapan Selçuk Geçer, “Dolar için neden 24 TL diyorum. Dolar yılbaşından bugüne kadar yüzde 39 yükselmiş. Neden 6 TL daha yüksek olması gerektiğini söylüyoruz. Çünkü kurun da bir enflasyon karşılığı var. Enflasyon ile paralel hareket etmeli. Eğer etmezse yarın 24 TL olacağına 34 TL olur. Enflasyon farkını koyduğunuzda dolar kurunun 24 Tl olması gerektiğini görürsünüz. İhracatçılar buna itiraz ediyorlar. Bu kur politikasında ısrar edilirse dolar kuru yarın 3-5 kat artar.” dedi.

Not: Burada yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.