Düşük maaş dönemine son! Emekli maaşını 18.000 TL yükseltme formülü!

Emekliler için yüksek maaş ayrıntılarını Sosyal Güvenlik uzmanı Özgür Erdursun açıkladı. Emekli olunduğunda yüksek maaş alınması için ne yapılması gerekiyor?
Düşük maaş dönemine son! Emekli maaşını 18.000 TL yükseltme formülü!

Türkiye’de emeklilerin maaşları son yıllarda oldukça fazla tartışılmaya başlandı. Emeklilerin maaşları düşük kalırken milyonlarca emekli geçim sıkıntısı ile yüzleşiyor. Bu durum yeni emekli olacaklar için ise adeta tam bir kabusa dönüştü. Emekli olunca düşük bir maaşa mahkum olmak zorunda kalacak olan çalışanlar ne yapacaklarını bilemiyorlar. Hayatlarının son dönemlerinde bir de geçim sıkıntısı yaşamak istemeyen bu kişiler ne yaparak maaşlarını yükseltebileceklerini araştırıyorlar.

EMEKLİ MAAŞI YÜKSELTİLİR Mİ?

Emekli maaşının yükseltilmesi oldukça sıkıntılı bir durumdur. Çok kapsamlı ayrıntılara dikkat edilmesi gerekiyor. Doğru bilinen çoğu yanlış emeklilerin maaşlarında düşüşe bile neden olabiliyor. Emekli olmuş bir kişi ne yaparsa yapsın emekli maaşını yükseltemez. Ancak çalışanlar için emekli maaşını yükseltmek doğru adımları atmak şartıyla mümkündür. Bu konuda en çarpıcı ayrıntıları Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun açıkladı.

DÜŞÜK PRİM ÖDENMEMESİ GEREKİYOR

Emekli aylığını yükseltmek için taban seviyeden prim ödenmemesi gerektiğini belirten Özgür Erdursun, “Asgari ücret ile çalışanlar ya da asgari ücretin brüt tutarını %32'si olan 6400TL isteğe bağlı sigorta primi (Bağ-Kur), Asgari ücretin %34,5'u Esnaf-Tarım Bağ-Kur 6900TL peşin ödemelerde indirimli 5900 TL ödeyenler her ay prim ödedikçe emekli aylıklarını 25-30 TL düşürürler.” dedi.

YÜKSEK PRİMİN EMEKLİ MAAŞINA ETKİSİ

Yüksek tutarda prim ödemenin emekli maaşına etkisini net bir şekilde açıklayan Özgür Erdursun, “Asgari ücretin 7,5 katına kadar prim ödemesi yapılabiliyor. Bu tutarda prim ödemesi yapanların emekli aylıklarında aylık bazda 400-500 TL seviyelerinde artış meydana gelir. Asgari ücrete göre prim ödeyenlerin maaşları düşerken 150.000 TL’ye kadar prim ödemesi yapanların emekli maaşlarında düşme olmaz. Bu kişiler prim ödedikçe ileride alacakları emekli maaşında her ay artış sağlanmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Çok çarpıcı bir örnek veren Özgür Erdursun, “Emeklilik dönemi yaklaşmış bir çalışanı düşünelim. Bu kişi 36 ay asgari ücretten prim öderse emekli aylığı toplamda 900 TL düşer. En üst seviyeden prim ödemesi yapanlar için ise bu 36 aylık süreçte emekli maaşları 18.000 TL’ye kadar artacaktır. Bu kişiler bu hesaba girmeden 20.000 TL emekli maaşı alacaklar ise asgari ücret ile prim ödeyenin emekli maaşı 19.100 TL’ye düşerken diğerinin maaşı ise 38.000 TL’ye yükselecektir.” dedi.