E-Devlet'e girip hemen bildirin! Yapmayanlara 2.673 TL para cezası kesiliyor!

E-Devlet yoluyla vatandaşlar çok sayıda hizmetten yararlanabiliyorlar. Ancak zaman zaman da bazı uyarılar yapılıyor. Süresi içerisinde bazı bildirimleri yapmayan vatandaşlar para cezası ödemek zorunda kalıyorlar. Vatandaşlar bu bildirimi yapmazlarsa 2.673 TL para cezası ödemek zorunda kalıyorlar.
E-Devlet'e girip hemen bildirin! Yapmayanlara 2.673 TL para cezası kesiliyor!

Türkiye’de son yıllarda E-Devlet çok büyük bir atılım gösterdi. Çok sayıda devlet işlemi bu hizmet üzerinden yapılabiliyor. Ancak bu kolaylığın bazı konularda vatandaşlara para cezası olarak dönme ihtimali bulunuyor. Eğer gerekli bildirimler yapılmaz veya gerçeğe aykırı bildirim yapılırsa o zaman vatandaşlar para cezası ödemek zorunda kalıyorlar.

İKAMET BİLGİLERİ E-DEVLET’E TAŞINDI!

Vatandaşların ikametgah bilgileri tamamıyla E-Devlet sistemine taşındı. Bu sistem üzerinden vatandaşlar bildirimlerini yapabiliyorlar. Taşınan bir vatandaşın yeni ikametgahını devlete bildirmek için 20 günlük bir süresi bulunuyor. 20 iş günü içerisinde taşındığını bildirmeyen vatandaşlara para cezası uygulanıyor. Şu andaki güncel tutarlara göre kanuni süresi içerisinde bildirim yapmayan vatandaşlara 128 TL para cezası kesiliyor.

GERÇEĞE AYKIRI BİLDİRİM YAPANIN CEZASI KATLANIYOR

İkamet ettiği adresi E-Devlet sistemine gerek çevrim içi gerekse de bizzat nüfus müdürlüklerine giderek bildirirken gerçeğe aykırı beyan verenleri yüksek para cezaları bekliyor. Bu bildirimi yaparken doğru bilgileri aktarmayan vatandaşların gerçeğe aykırı beyan verdikleri tespit edilmesi halinde 2.673 TL idari para cezası kesiliyor. Bu para cezasından da kesinlikle kaçış yok.

ADRES DEĞİŞİKLİĞİ BİLDİRİMİ NASIL YAPILIR?

Adres değişikliği bildirimi oldukça merak edilen konular arasında yer alıyor. Adres değişikliği bildirimi yapmak isteyenler iki farklı yolu tercih edebilirler. E-Devlet şifreleri ile sisteme giren vatandaşlar İçişleri Bakanlığı’nın birimlerinden olan Nüfus ve Vatandaşlık İşleri üzerinden bu bildirimi kısa bir süre içerisinde tamamlayabiliyorlar.

E-devlet şifrelerini bilmeyenler veya çevrim içi adres değişikliği bildiriminde bulunmak istemeyenler için geleneksel yöntem de halen daha devam ediyor. Bunun için vatandaşların il ve ilçelerde bulunan nüfus müdürlüklerine gitmeleri gerekiyor. Nüfus müdürlüklerine başvuran vatandaşlar orada işlemlerini tamamlayıp adres değişikliği bildirimlerini verebiliyorlar. Ayrıca yurt dışında yaşayan vatandaşlar da adres değişikliği bildirimlerini Türkiye Cumhuriyeti’nin dış temsilcilikleri üzerinden verebilirler.

Aynı konuttan yaşayanlar birbirleri adına adres değişikliği bildirimi verebilirler. Bir ailede tüm aile bireylerinin teker teker adres değişikliği bildirimi yapmasına gerek yoktur. Bir kişi diğer tüm aile fertlerinin adres değişikliği bildirimlerini verebilir.