Ekonomistlerin enflasyon tahminleri belli oldu!

Temmuz 2024 dönemi için ekonomistlerin enflasyon beklentileri belli oldu. Ekonomistlere göre Temmuz ayında enflasyon yüzde kaç çıkacak?
Ekonomistlerin enflasyon tahminleri belli oldu!

Türkiye ekonomisinin en büyük sorunu haline gelen enflasyon ile alakalı olarak yeniden geri sayım başladı. Temmuz 2024 döneminin enflasyon rakamları Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 5 Ağustos 2024 Pazartesi açıklanacak. Bu enflasyon verileri açıklanmadan önce beklenti anketlerinin sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı.

AYLIK ENFLASYON BEKLENTİSİ

15 farklı ekonomistin katıldığı beklenti anketine göre Temmuz 2024 döneminde enflasyonda yüzde 3,51 oranında artış meydana gelecek. Ankete katılım gösteren ekonomistlerin en düşük enflasyon tahmini yüzde 3 ve en yükse enflasyon tahmini ise yüzde 4,50 olarak belirtildi. 15 ekonomistin tahminlerinin ortalaması ise yüzde 3,51 çıktı.

YILLIK ENFLASYON DÜŞECEK

Ekonomistlerin yapmış oldukları enflasyon tahminine göre yıllık enflasyonda da keskin bir geri çekilme görülecek. Baz etkisinin devreye girmesi ile yıllık enflasyonun Temmuz 2024 döneminde yüzde 71,60’dan yüzde 62,23’e düşmesi bekleniyor.

YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ!

Ankete katılım gösteren ekonomistler yıl sonu enflasyon beklentilerini de açıkladılar. Yine alınan ortalamaya göre ekonomistler yıl sonunda yüzde 42,20 oranında bir enflasyon bekliyorlar. OVP beklentilerinin üzerinde olan bu rakam ekonomi yönetiminin planlaması ile örtüşüyor. OVP beklentileri bir miktar aşıldığı için OVP güncellemesinin Ağustos ayı bitmeden yapılması ayrıca bekleniyor.

Haziran 2024 döneminde aylık enflasyon TÜİK tarafından yüzde 1,64 olarak açıklanmış ve çok tartışmalar yaşanmıştı. Vatandaşların hissettiği enflasyonun çok daha fazla olduğu yönünde itirazlar gündemi belirlemişti. TÜİK’in Temmuz enflasyonunda böylesine düşük bir rakam açıklamayacağı tahmin ediliyor. Temmuz ayında yapılan zamların enflasyonda biraz yükselişe neden olduğu ekonomi yönetimi tarafından da açıklanmıştı.