EYT ile emeklilikte 3 koşul belli oldu! Bu iki tarihe dikkat, Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklayacak!

EYT düzenlemesi ile alakalı olarak yaş şartı tartışmaları devam ederken 3 koşulun kesinleştiği bildirildi. EYT’de gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çevrilirken iki önemli tarih ön plana çıkıyor.
EYT ile emeklilikte 3 koşul belli oldu! Bu iki tarihe dikkat, Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklayacak!

EYT düzenlemesi ile alakalı olarak yaşanan tüm gelişmeler milyonlarca vatandaş ve aileleri tarafından büyük bir ilgiyle takip ediliyor. Bu kapsamda EYT’de son durum hakkında araştırmalar yapılıyor. EYT hakkında Çalışma Bakanlığı’nın yoğun mesaisi devam ederken gözler tamamen nihai kararı verecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çevrildi. Özellikle yaş şartı tartışmalarının yapıldığı son günlerde alınan yeni kararlar merak ediliyor.

EYT’DE 3 KOŞUL KESİNLEŞTİ!

EYT düzenlemesinin henüz kapsamı tam anlamıyla açıklanmadı. Son şekli verilmeyen EYT düzenlemesinde kesinleşen 3 koşul bulunuyor. EYT düzenlemesi sonrasında emeklilik hakkı elde edilebilmesi için sigorta başlangıç tarihinin 8 Eylül 1999 tarihinden önce olması gerekecek. Bu tarihte herhangi bir şekilde değişiklik yapılmayacak.

EYT ile emekli olacaklar 8 Eylül 1999 öncesinin prim şartlarına tabi olacaklar. Bu prim gün sayılarını doldurmayanlara emeklilik hakkı tanınmayacak. Borçlanma yoluyla veya mevcut günleri ile prim koşulu sağlayanlar diğer şartlara göre emeklilik hakkı elde edebilecekler.

EYT’de kesinleşen son koşul ise sigortalılık süresi oldu. Buna göre EYT kapsamında olan SSK’lı vatandaşların sigortalılık süresini de doldurmaları gerekecek. Kadınlar açısında bu süre şu anda dolmuş durumda. 20 yıl şartını EYT kapsamındaki tüm kadınlar yerine getirdi. Erkeklerin ise sigortalılık süresi 25 yıl olacak. 1998 ve 1999 yıllarında sigorta başlangıcı olan EYT’li erkekler bu süreyi henüz doldurmadılar. Onların emeklilik için beklemeleri gerekebilecek.

İKİ KRİTİK TARİH ÖNE ÇIKIYOR!

EYT düzenlemesinde iki kritik tarih öne çıkıyor. EYT ile alakalı nihai kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan verecek ve ilk açıklamayı da kendisi yapacak. Bu da kabine toplantılarında bu kararın alınmasını gerektiriyor. Bundan dolayı kabine toplantıları çok daha önemli hale geldi. EYT kararının açıklanması için ilk tarih 12 Aralık 2022 Pazartesi günü yapılacak olan kabine toplantısı olacak. Ancak bu düzenlemenin teknik detayları üzerinde çalışma devam ettiği için yarın yapılacak kabine toplantısından EYT kararının çıkması zayıf ihtimal olarak görülüyor.

Bir sonraki kabine toplantısı ise 26 Aralık 2022 Pazartesi günü yapılacak. O toplantıdan EYT kararının çıkması çok daha büyük bir ihtimal olarak görülüyor. Ardından EYT düzenlemesi 2023 yılı girmeden TBMM’ye gönderilebilecek. Ocak ayında ise EYT düzenlemesi 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek şekilde yasalaşabilecek.