EYT onlara yaradı! Maaşları 20 Bin TL'yi geçti!

EYT düzenlemesi ile beraber çok sayıda çalışan emeklilik başvurusu yapmaya devam ediyor. Bu çalışanların emekli olması çalışma hayatında koşulları değiştirdi. Bazı çalışanların maaşları oldukça yüksek bir tutarı buldu.
EYT onlara yaradı! Maaşları 20 Bin TL'yi geçti!

EYT yasasının kanunlaşması ile beraber SGK emeklilik başvurularını almaya başladı. Yaş şartı hariç diğer koşulları tamamlayan vatandaşlar SGK’ya emeklilik başvurusu yaparak emekli olabiliyorlar. Bu imkan o kişiler için çok önemli olurken çalışma hayatında ise taşlar yerinden oynadı. Artık kalifiye elemanlar çalışma hayatında paylaşılamıyorlar. Bunun maaş sistemine de bir yansıması olurken çalışma yaşamının kuralları yeniden yazıldı.

YETİŞMİŞ PERSONEL EMEKLİ OLUYOR

EYT ile beraber getirilen emeklilik kolaylığı ile iş yerinde yetişmiş personeller emekli olmak için başvuru yapıyorlar. Bu çalışanların işlerine geri dönme imkanı bulunuyor. Ancak tüm çalışanların iş hayatına devam etmeyecekleri biliniyor. Bu durum da yetişmiş personel eksikliği olarak işverenlerin önemli bir sorunu oldu. Yaşanan eksikliğin üretime yansımaması için ise işverenler kesenin ağzını iyice açtılar. Özellikle bazı mesleklerde akla hayale gelmeyecek maaşlar konuşulmaya başlandı.

İşverenler elektrik teknisyeni, kaynakçı, kalıpçı gibi deneyimli ustaları elden kaybetmemek için 50 Bin TL maaş teklif etmeye başladılar. Bu maaş yükselişleri kariyer sitelerindeki iş ilanlarına dahi yansıdı. Yüksek eğitimi olan personellerin alamayacağı maaşlar teklif edilen deneyimli ustalar iş yerlerinin en önemli elemanları haline geldiler. EYT’den emekli olacak bu personellerin geri dönüşlerini sağlamak için işverenler ellerinden geleni yapmaya başladılar.

YENİ İŞE BAŞLAYANLAR BİLE 20 BİN TL’DEN FAZLA MAAŞ ALIYORLAR

Mesleki anlamda belirli bir deneyimi gerektiren pozisyonlarda çalışmak için yeni işe başlayan gençlere dahi işverenler önemli tutarlarda maaş teklif etmeye başladılar. Kaynakçı olarak işe başlayacak yeni bir personele deneyimi olmasa bile 20 Bin TL maaş teklif ediliyor. 20 Bin TL maaşla işe giren bu personeller çok ciddi bir gelir elde etmiş oluyorlar. Çoğu memurun ve kamu işçisinin alamayacağı maaşları alan bu mesleki pozisyonlar çok kıymetli bir hale geldi.

DEVLETTEN EK DESTEK İSTENİYOR

Kalifiye elemanları çalışmaya ikna etmekte zorlanan işverenler EYT ile emekli olacak elemanların geri dönüşünün teşvik edilmesi için devletten ek destekler bekliyorlar. Devlet EYT ile emekli olup aynı iş yerinde çalışacak kişiler için işverenlere prim desteği veriyor ama bunun çalışana bir yansıması yok. Çalışanlara yansıması olacak yeni bir düzenleme talep edilirken bu konuda atılacak yeni bir adım bekleniyor.