EYT yasasında değişiklikler mi olacak? Kademeli prim şartı, kısmi emeklilik, destekleme primi!
EYT düzenlemesinde artık son aşamaya giriliyor.28 Şubat günü TBMM çalışmaya başlayacak ve ilk gündem EYT yasası olacak. EYT yasası daha önce TBMM Plan Bütçe Komisyonunda herhangi bir değişiklik yapılmadan kabul edilmişti. EYT’ye dair son gelişmeleri Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş değerlendirdi.
PRİM ŞARTI DEĞİŞİR Mİ?
EYT’de prim şartının değişme ihtimalini değerlendiren İsa Karakaş, “EYT’de kademeli primle emeklilik öngörülüyor. Bu da 5000 ile 5975 prim günleri ile emeklilik olacak. Bu kanun teklifi görüşülünce değişebilir. Genel Kurul’da iktidardan herhangi bir milletvekili 5000 prim günü ile emeklilik olsun şeklinde bir öneri verirse bu değişir. Yasanın şu andaki haliyle geçmesi olmayabilir. Bu kanun teklifinde değişiklik yapılabilir. Değişiklik olacak iddiasında bulunmuyorum. İstenilirse yapılabilir.” dedi.
10 GÜNLÜK SÜRE 1 – 3 AYA ÇIKARILABİLİR!
EYT’lilerin emekli olduktan sonra çalışmaya başlamalarına dair uygulama hakkında da bilgi veren İsa Karakaş, “EYT yasasında emekli olduktan sonra EYT’lilerin yeniden çalışma hayatına geri dönmeleri durumunda prim desteği verileceği öngörülüyor. Bu destek için çok çok sınırlı bir süre verildi. Emekli olduktan sonra 10 gün içerisinde EYT’lilerin yeniden aynı iş yerlerinde aynı pozisyonlarında istihdam edilmesi gerekiyor. Ancak bu süre pek de kabul görmedi ve yoğun bir şekilde itiraz yapılıyor. Bu sürenin 1 ay ile 3 ay arasında olması gerektiği yönünde talepler var. Bunda da bir değişiklik yapılması ihtimali bulunuyor.” ifadelerini kullandı.
KISMİ EMEKLİLİK VAR MI?
EYT’de merak edilen kısmi emeklilik için de bilgi veren İsa Karakaş, “EYT yasasında kısmi emeklilik ile alakalı bir değişiklik yapılmadı. Kadınlarda 58 yaşından 50 yaşına erkeklerde ise 60 yaşından 55 yaşına çekilerek kısmi emeklilik verilmesine dair herhangi bir kanun hükmü bulunmuyor. İhtimal dahilinde bunda da değişiklik yapılabilir. Tek cümlelik bir değişiklikle bu yapılabilir. Ancak iktidar milletvekillerinin bu yönde bir iradesi olduğuna dair bilgi bulunmuyor.” şeklinde konuştu.
MAAŞLAR NE ZAMAN ALINACAK?
EYT’lilerin emekli maaşları hakkında bilgi veren İsa Karakaş, “EYT’lilerin Mart ayında emekli maaşı almaları artık çok düşük bir ihtimal diyebiliriz. Mart ayında emeklilik başvurusu yapıldığında Nisan ayında maaş alınabilecek. Dolayısıyla Mart ayının maaşı gibi bir durum olmayacak. SGK’da 2,5 milyon kişinin başvuru yapması durumunda bu SGK kapasitesinin üzerinde olacağı için bazı EYT’liler Mayıs veya Haziran ayında maaşlarını alacaklar. Ancak bir hak kaybı olmayacaktır. Emeklilik başvurusu hangi ay yapılmışsa bir sonraki ayın 1. gününden itibaren emekli maaşı hesaplanır ve gerekirse sonradan toplu ödeme yapılıyor. Bu SGK’nın yarım asırlık uygulamasıdır. Geç ödenebilir ama kimsenin maaşı devlette kalmaz.” dedi.