EYT'de 3600 prim günü ile emeklilik! Kısmi emeklilik yaş sınırları!
EYT ile ilgili olarak uzun süredir çalışmalar gerçekleştiriliyor ve bu çalışmaların bu ay içerisinde nihayetlenmesi bekleniyor. Bunun için de EYT ile alakalı kanun teklifinin TBMM'ye gönderilmesi gerekiyor. Buna dair yakın bir zamanda yeni gelişmeler yaşanması beklenirken gecikme olması halinde bunun en fazla bir ay sürebileceği bildirildi. Bu çalışmalar yapılırken EYT'de bazı koşulların neler olacağı da hala daha net bir şekilde açıklanmadı. Bunlardan birisi de kısmi emeklilik oluyor. EYT'de kısmi emeklilik şartları ne olacak?
KISMİ EMEKLİLİK NEDİR?
SGK mevzuatında normal koşullarda emeklilik şartlarını tamamlayamayan sigortalılara bazı yaş sınırlarının ardından emekliye ayrılma imkanı sağlanıyor. Bu sigortalıların emekli olmaları için farklı koşulları yerine getirmeleri gerekiyor. Bu şartlar sağlandığında daha az bir prim günü ile emekli olunabiliyor. Ancak kısmi emeklilik ile emekli olanlara genellikle düşük emekli maaşı bağlanmaktadır. Yine de çokça kişinin kullandığı bir emeklilik modelidir.
EYT'DE KISMİ EMEKLİLİK ŞARTLARI!
EYT'de kısmi emeklilik ile alakalı olarak koşullar artık netleşti. Bu koşullar kanun teklifi ortaya çıktığında görülebilecek ama artık bu düzenlemede prim şartlarına dair bir düzenleme yapılmayacağı biliniyor. 8 Eylül 1999 öncesindeki kısmi emeklilik şartları yine geçerli olacak. Buna göre 3600 prim günü olan sigortalı çalışanlar için emeklilik yaşı kadınlarda ve erkeklerde ayrı olacak. Kadınlar 50 yaşında ve erkekler de 55 yaşında 3600 prim günü ile emekli olabilecekler. Bu yaş şartı tamamlanmadan kısmi emeklilik koşulları yine sağlanmış kabul edilmeyecek.
Bağkur üzerinden prim ödeyen ve sigorta koluna göre emekli olacak çalışanların kısmi emeklilik şartları da farklı olacak. Buna göre yine kadınlarda 50 yaş, erkeklerde 55 yaş sınırı uygulanıyor. Ancak tamamlanması gereken toplam prim günü 3600 gün değil 5400 gün olacak. Normalde SSK'lı erkekler 5000 prim günü ile emekli olabilirken Bağkurlu erkekler ise 9000 prim günü toplamaları gerekiyor. Kısmi emeklilikte 3600 gün ve 5400 gün farkı da bundan kaynaklanıyor.
KISMİ EMEKLİLİK BAŞVURUSU NE ZAMAN YAPILACAK?
Kısmi emekli olabilmek için eğer EYT koşullarında emeklilik gerçekleştirilecekse EYT düzenlemesinin yasalaşması beklenecek. Bu yasa çıktıktan sonra kısmi emeklilik şartlarını sağlayanlar SGK'ya başvurup emekli olabilecekler.