EYT'liler 4.785 TL fazla maaş alacak! Uzman isimden yeni maaş hesaplaması!

EYT ile sağlanan haklarla beraber emekli olup çalışmaya devam edeceklerin maaşlarında artış olacağı bildirildi. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun EYT ile emekli olduktan sonra çalışanların karşılaşacakları fırsatları açıkladı.
EYT'liler 4.785 TL fazla maaş alacak! Uzman isimden yeni maaş hesaplaması!

EYT yasasının yürürlüğe girmesi ile bu kapsama giren EYT’liler emekli olmak için SGK’ya başvurularını sürdürüyorlar. Emekli maaşlarının bağlanması biraz yavaş ilerlese de EYT’lilerin emeklilik sonrası için da bazı imkanlar sağlanıyor. EYT yasasının içerisinde de bu konuda bazı haklar yer alıyor.

EYT’Lİ EMEKLİ ÇALIŞANLARIN MAAŞLARI ARTACAK!

EYT’liler emekli olmak için işlerinden ayrıldıkları tarihten itibaren 30 gün içerisinde aynı iş yerinde yeniden çalışmaya başlamaları halinde kapsamlı imkanların da sahibi oluyorlar. Bu imkanların neler olduğunu Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun tek tek açıkladı. Buna göre EYT’liler emeklilikten sonra çalışmaya devam etmeleri durumunda kazançları da artacak.

4.785 TL DAHA FAZLA MAAŞ İMKANI!

Çalışmaya devam edecek olan EYT’lilerin maaşlarının normalin üstünde olacağını belirten Özgür Erdursun, “EYT’liler emekli olduklarında emekli aylıkları dışında çalışırlarsa alacakları maaşlar da artar. Emekli olduktan sonra çalışan EYT’liler 638 TL ile 4.785 TL arasında değişen miktarlarda daha yüksek maaş alırlar. Asgari ücretle çalışan EYT’li emekliler 8.506 TL maaş yerine 9.144 TL aylık alacaklar. En üst aylık ise 55.013 TL yerine EYT’li emekli çalışanlar için 59.798 TL olarak ödenecek.” dedi.

EMEKLİLER DAHA AVANTAJLI OLACAK

EYT’li emekli çalışanlar için sağlanacak imkanları açıklamaya devam eden Özgür Erdursun, “Normal çalışanlarda SGK işçi payı yüzde 14 olarak ödeniyor ama EYT ile emekli olup çalışmaya devam edecekler için yüzde 7,5 SGK işçi payı ödenecek. Normal çalışanlarda işçi işsizlik kesintisi yüzde 1 olarak ödenmektedir. EYT’li emekli çalışanlar için ise işçi işsizlik kesintisi olmayacak. Normal çalışanlarda SGK kesintisi yüksek, vergi matrahı düşüktür. Emekli çalışanlar ise SGK kesintisi az, vergi matrahı yüksek olacak.

EYT'liler 4.785 TL fazla maaş alacak! Uzman isimden yeni maaş hesaplaması!

Normal çalışanlara göre emekliler az SGK primi ve vergi öderler. Normal çalışan en yüksek brüt 75.060 TL ile çalışıyorsa Ocak ayında 55.013 TL maaş alır. Emekli çalışanın en yüksek maaşı i,se Ocak ayında 59.798 TL’dir. Aralık ayında normal çalışan vergi dilimi nedeniyle 42.678 TL maaş alırken emekli çalışan 46.337 TL maaş alıyor.” ifadelerini kullandı.