EYT'liler dikkat, 1 ay süreniz var! Binlerce liranız gidebilir!
TBMM’de EYT takviminin başlaması büyük bir merakla bekleniyor. Bir türkü TBMM’ye gönderilmeyen EYT ile alakalı kanun teklifi milyonlarca vatandaşta rahatsızlığa neden oluyor. Bunun yanında EYT düzenlemesi çıktığında hemen emekli olabilmek için prim şartlarını tamamlamak amacıyla bazı işlemlerin yapılması gerekebiliyor.
BORÇLANMA İLE PRİMLER TAMAMLANIYOR
EYT düzenlemesinin uygulamaya girmesi ile beraber emeklilik başvuruları alınmaya başlanacak. Yapılacak olan düzenlemede prim koşullarında herhangi bir indirim olmayacağı kesinleşmişti. SSK’lı kadınlar ve erkekler 5000 prim günü ile emekli olabilecekler. Bağkur’lu kadınlar 7200 prim günü, erkekler ise 9000 prim günü ile emekli olabilecekler.
Prim günlerini henüz tamamlamamış olan ve 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişleri oldukları için EYT kapsamında bulunan vatandaşlar ise bu prim eksikliklerini tamamlamanın yollarını araştırıyorlar. SGK mevzuatında doğum borçlanması, askerlik borçlanması, yurt dışı borçlanması gibi bazı imkanlar bulunuyor. Bu haklara sahip vatandaşlar borçlanma yaparak SGK’dan prim satın alıyorlar. Satın alınan bu primlerin karşılığında SGK’ya ödeme yapılıyor. Bu şekilde EYT düzenlemesi yasalaştığında hemen emekli olma imkanları olacak.
BİR AY SÜRE VAR!
EYT’de emekli olmak isteyen ama borçlanma yaparak primlerini tamamlamak isteyen bazı vatandaşlar borçlanma işlemlerini Aralık ayında yaparak daha düşük bir para ödeyerek eksik günlerini tamamlamayı tercih ettiler. Başvurularını Aralık ayında yapan vatandaşlar bu şekilde Ocak ayında zamlanan borçlanma maliyetlerinden kendilerini kurtardılar. Bu başvurulara SGK tarafından şu anda yanıt veriliyor ve vatandaşlara ödeme yapmaları için tebligatlar gönderiliyor. Bu tebligatları alan vatandaşlar 1 ay içerisinde ödeme yapmak zorundalar. Süre içerisinde ödeme yapmayanların borçlanma işlemleri iptal edilecek ve 2023 yılı tarifesinden borçlanma yapmak için yeniden başvuru yapmaları gerekecek.
YÜZDE 54 DAHA FAZLA ÖDEME YAPILACAK!
Borçlanma işlemlerini başlatıp süresi içerisinde SGK’ya ödeme yapmayacakların zararları çok büyük olacak. Bu kişiler yeniden borçlanma başvurusu yapmak durumunda kalacaklar. Bu başvurularda 2022 yılının maliyetleri değil 2023 yılının zamlı borçlanma tutarları esas alınacak. Asgari ücrete gelen yüzde 54 oranındaki zam borçlanmaya da uygulandığı için bu durumda yüzde 54 zamlı tarifeden ödemek yapmak zorunda kalınacak.