EYT'lilere en az 12.100 TL ödenecek! Başvurusunu bu ay yapmayan alamayacak!

EYT yasasının TBMM’de kabul edilmesinin ardından Resmi Gazete’de yasal düzenlemenin yayınlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor. EYT’lilerin emekli olduklarında hem maaş hem de ikramiye ödemesini bir arada alabilecekleri ortaya çıktı.
EYT'lilere en az 12.100 TL ödenecek! Başvurusunu bu ay yapmayan alamayacak!

Türkiye’de milyonlarca vatandaş geçmiş yıllarda yapılan yasal düzenlemeler ile emeklilikte yaşa takılmışlardı. Bu kişiler 8 Eylül 1999 tarihinde sigortalı olmuşlar ve o gün farklı emeklilik koşullarına tabiydiler. Yıllar içerisinde yapılan yasal düzenlemeler ile bu vatandaşların emeklilik koşulları yaş şartı bakımından ağırlaştı. Bu haklarının ellerinden alınmasına itiraz eden vatandaşlar uzun yıllar hak mücadelesi verdiler ve sonunda bu mücadeleyi kazandılar. TBMM Genel Kurulu’nda dün gece EYT yasası kabul edilerek yasalaştı.

RESMİ GAZETE BEKLENİYOR!

Türkiye’de bir yasal düzenlemenin yürürlüğe girmesi için TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesi yeterli olmuyor. Bu yasal düzenlemenin Cumhurbaşkanı onayı ile Resmi Gazete’de de yayınlanması gerekiyor. Muhtemelen bu gece yayınlanacak olan Resmi Gazete’de EYT yasa değişikliği de yer alacak ve yarından itibaren SGK EYT’lilerin emeklilik başvurularını almaya başlayacak. Emeklilik başvurusu yapan EYT’lilerin en çok merak edecekleri konu ise başvurunun ardından ne zaman ve ne kadar ödeme alacakları olacak.

BU AY BAŞVURU YAPANA İKRAMİYE!

EYT düzenlemesinin yürürlüğe girmesi ile beraber vatandaşlar Mart ayı içerisinde emeklilik başvurusu yapabilecekler. Mart ayında emeklilik başvurusu yapan EYT’li vatandaşın emekliliği 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren resmen başlamış olacak. Bu kapsamda EYT’li emekliler Mart ayında başvuru yapmaları durumunda Ramazan Bayramı öncesinde verilecek olan emekli bayram ikramiyesi almaya da hak kazanacaklar. Nisan ayında yapılacak olan bu ödemeyi bu ay emeklilik başvurusu yapacak EYT’liler de alacaklar. En az 1.100 TL emekli bayram ikramiyesi alacak olan EYT’liler eğer bu ikramiyeye zam yapılırsa o zamdan da faydalanmış olacaklar. Nisan ayında başvuru yapan EYT’lilerin ise Ramazan Bayramı öncesinde emekli bayram ikramiyesi alma imkanları olmayacak.

ÖDEMELER MAYIS AYINDA!

Mart ayında emeklilik başvurusu yapan EYT’lilerin ilk emekli maaşını alacakları ay merak ediliyor. Sosyal güvenlik uzmanlarına göre bir kişinin emekli maaşına bağlanması için 1,5-2 aylık bir süreç gerekebiliyor. Herhangi bir maddi kayıp olmasa da bu ödemeler daha sonradan toplu olarak yapılıyor. Mart ayında başvuru yapan emekli vatandaş 1 Nisan’dan itibaren emekli maaşı almaya hak kazanacak. İlk emekli maaşı ise en erken Mayıs ayında ödenebilecek.

Mayıs ayında bu EYT’li vatandaşlara Nisan ayının emekli maaşı ile Mayıs ayının emekli maaşı aynı anda ödenecek. En düşük emekli maaşı olan 5.500 TL üzerinden hesaplama yapılsa dahi bu emekli vatandaş Nisan ayında iki aylık maaş olan 11.000 TL ve emekli bayram ikramiyesi 1.100 TL olmak üzere toplamda 12.100 TL ödeme alacaklar. Maaşı daha yüksek olan emekliler daha fazla tutarlarda ödeme alacaklar.