EYT'lilere yılbaşı piyangosu vurdu! Tazminat hesaplamaları yapıldı, cepler para dolacak!

EYT düzenlemesine dair büyük bir heyecan yaşanırken şimdi de tazminat hesaplamaları yapılmaya başlandı. EYT'liler için ikinci müjde ise kıdem tazminatı oldu.
EYT'lilere yılbaşı piyangosu vurdu! Tazminat hesaplamaları yapıldı, cepler para dolacak!

Türkiye'de uzun yıllardır EYT'liler olarak bilinen emeklilikte yaşa takılanlar için müjdeli haberler nihayetinde geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından EYT düzenlemesine dair ayrıntılar genel hatlarıyla açıklandı. EYT'liler emeklilik için başvuru yapacakları günü iple çekerken yeni müjdeler de ardı ardına geliyor. EYT ile emekli olacak olanlar arasında halen daha çalışmaya devam edenlere adeta piyango vuracak. 

EYT'LİLER KIDEM TAZMİNATI ALACAKLAR!

EYT'liler yasal düzenlemenin yapılmasının ardından emeklilik sürecini başlatacaklar. EYT düzenlemesinin gecikmesi eleştiri konusu olsa da Kasım veya Aralık ayında bu düzenlemenin yasalaşmamış olması EYT'lilerin faydasına oldu. EYT'liler emekli olmak için işlemlerini en erken Ocak ayının sonuna doğru yapabilecekler. Hatta Şubat ayına kadar bir sarkma meydana gelebilecek. Bu durumda ise EYT'lilerin daha yüksek tutarlı kıdem tazminatı almaları sağlanmış olacak. 

SGK'DAN BELGE ALIP İŞVERENE VEREN TAZMINATINI ALACAK!

EYT düzenlemesinin yasalaşmasının ardından kıdem tazminatı alınabilmesi için çalışanların SGK'dan emeklilik şartlarını yerine getirdiğine dair bir yazı almaları gerekecek. bu yazıyı işverenlerine verecek olan EYT'liler emeklilik için istifa edip kıdem tazminatlarını talep edecekler. İşverenler de kıdem tazminatını peşin olarak ödemek zorunda olacaklar. İşverenlere Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan verilecek olan destek kredisi bu esnada devreye girecek ve EYT'lilerin kıdem tazminatı ödemelerinde herhangi bir aksama meydana gelmeyecek. 

YÜZDE 54 ZAMLI KIDEM TAZMİNATI!

Kıdem tazminatı hesaplamaları şimdiden yapılmaya başlandı. Asgari ücrete yapılan son zammın ardından kıdem tazminatında ciddi artışlar meydana geldi. Kıdem tazminatı brüt maaş üzerinden hesaplanıyor. 2023 yılında yapılacak olan hesaplama ile kıdem tazminatı asgari ücret düzeyinde yüzde 54 oranında zamlı olarak ödenecek. Böylelikle EYT'lilerin ceplerine yüzde 54 daha fazla tutarlı kıdem tazminatı girmiş olacak. Asgari ücret üzerinde maaş alan EYT'liler için ise brüt maaşlar üzerinden hesaplamalar yapılacak. 

NE KADAR KIDEM TAZMİNATI VERİLECEK?

EYT'liler emekli olmak istediklerinde son çalıştıkları iş yerinde kaç yıl çalışmışlarsa her yıl için 1 aylık brüt maaşa karşılık gelen tutar kadar kıdem tazminatı alacaklar. Asgari ücretliler içi,n 1 yıllık kıdem tazminatı tutarı yaklaşık 10 Bin TL olacak. 5 yıl için 50 Bin TL, 10 yıl için 100 Bin TL, 20 yıl için 200 Bin TL kıdem tazminatı yaklaşık olarak alınabilecek. Maaşları daha yüksek olan EYT'lilere daha yüksek tutarlı ödemeler yapılacak.