EYT'lileri bekleyen kritik tehlike! Bunu yapıyorsanız düşük emekli maaşına hazır olun!

EYT düzenlemesine dair sıcak gelişmeler yaşanmaya devam edilirken EYT ile emekli olacaklar düşük emekli aylığı riski ile karşı karşıya kaldılar. Bazı EYT’liler neden düşük emekli aylığı alacaklar. İşte EYT’lilerin morallerini bozacak kritik detay...
EYT'lileri bekleyen kritik tehlike! Bunu yapıyorsanız düşük emekli maaşına hazır olun!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın EYT düzenlemesine dair çalışmaları devam ederken EYT’lilerin durumları hakkında bazı detaylar da ortaya çıkmaya başladı. Emekli olmak için adeta gün saymaya başlayan EYT’liler kendilerine emeklilik haklarının geri verilmesini talep ediyorlar. Ancak EYT’liler emekli olduklarında düşük emekli maaşı ile karşı karşıya kalma ihtimalleri oldukça yükseldi.

EYT’LİLERİN EMEKLİ MAAŞLARI NASIL HESAPLANACAK?

EYT’liler 8 Eylül 1999 tarihinden önce ilk defa sigortalı olan çalışanları kapsıyor. Bu kapsama girebilmek için bu tarihten önce sigorta girişi yapılmış olması gerekiyor. Emekli maaşı hesaplamasında ise EYT’liler üç ayrı hesaplama ile karşılaşacaklar. 8 Eylül 1999 tarihi öncesindeki primler için ayrı, 8 Eylül 1999 ile 2008 arasındaki primler için ayrı ve 2008 sonrasındaki primler için de ayrı hesaplama yapılacak.

EYT’lilerin en yüksek emekli maaşı alabilecekleri tarih 8 Eylül 1999 öncesinde ödenen primler olacak. O dönem emekli maaşı hesaplamalarında aylık bağlama oranları daha yüksekti. 1999’dan 2008’e kadar olan dönemde bulunan primler ise bir miktar daha az aylık bağlama oranı ile hesaplanacak. 2008 sonrasındaki primler ise oldukça düşük aylık bağlama oranı ile hesaplanacak. Yeni eğer bir EYT’linin prim ödeme süreleri 2008 sonrasıysa kaç gün primi olursa olsun düşük emekli aylığı almak zorunda kalacak.

ÇALIŞMAYA DEVAM EDENLER YÜKSEK EMEKLİ AYLIĞINI UNUTSUN!

EYT’lileri zor durumda bırakan detay ise yaş bekleme süreci olacak. Uzun yıllardır EYT’liler hak mücadelesi verseler de bu hakları kendilerine teslim edilmedi. Emekli olabilmek için yaş beklemek zorunda kalan EYT’lileri zorlayan ise devam eden bir hayatın olması ve bundan dolayı da çalışmayı sürdürmeleri oldu. Bir yandan emekli olmak için yaşlarının dolmasını bekleyen EYT’liler diğer yandan ise çalışmak zorunda kaldılar. 2008 sonrası prim gün sayıları artınca bu EYT’lilerin emekli maaşları etkilendi. Bu durumda olan EYT’liler bugün emekliye ayrılma hakkı elde etseler de düşük bir emekli aylığı alacakları için farklı bir hayat mücadelesinin içerisine girecekler ve bir çoğu da zorunlu olarak çalışmaya devam edecek.