EYT'yi beklemeye gerek yok! Kadınlara 5450 günle 48, erkeklere 5375 günle 51 yaşından önce emeklilik kapısı açıldı

Yaklaşık 1,5 milyon kişinin beklemiş olduğu Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT düzenlemesi için son dakika gelişmeleri peş peşe yaşanmaya devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yaptığı yeni açıklaması ile ilk kez EYT'nin çıkacağı tarih olarak Aralık ya da en geç Ocak 2023 tarihini vermişti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın farklı çok sayıda formül üzerinde çalışmalar yapmaya başladığını duyuran Bakan Bilgin, bu çalışmaların olgunlaşmasının ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın da çalışmalara katılacağı ve oluşturulan dosyanın onay için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacağı ilan edilmişti. EYT'siz emeklilik formülleri de ortaya çıktı. İşte erken emeklilik yolları!

KADINLARDA İŞE GİRİŞ TARİHİNE GÖRE EMEKLİLİK TABLOSU!
1999 senesinde yapılan yasal düzenleme sonrasında emekli olmak isteyen çalışanların yerine getirmesi gereken şartlara yaş şartı da eklenmişti. Emeklilik şartları prim gün sayısı ve fiili hizmet süresi şartlarına eklenen yaş şartı ile üçe çıkmıştı. Düzenleme sonrasında ilk işe giriş tarihi daha da önem kazanmış ve ilk işe giriş tarihine göre emeklilik yaşı hesaplaması yapılmaya başlanmıştı.
Açıklanan tabloya göre EYT yasası çıkmasa dahi ilk işe giriş tarihi 1992 ve öncesi olan kadınlar 48 yaşında 20 yıllık sigortalılık süresi ve 5525 prim gününü doldurmaları şartı ile hemen emekli olabilecekler. EYT çıkması durumunda ise hem prim gün sayısı hem de yıl şartının esnetilmesi ve emekliliğin en az 2-3 sene erkene çekilmesi bekleniyor.

ERKEKLERDE İLK İŞE GİRİŞ, BAŞLAMA TARİHİNE GÖRE EMEKLİLİK TABLOSU!
Yasal düzenleme ile ilk işe giriş tarihi kadınlarda ve erkeklerde ayrı ayrı olarak hesaplanmaya başlarken erkeklerde ne yazık ki yaş şartı daha uzun tutuluyor. Erkeklerde 51 yaşından önce emeklilik için 5 bin 375 prim gününün doldurulması gerekiyor. Emeklilik yaşı erkene geldikçe işe giriş tarihinin erkene çekilmesi gerekiyor.
EYT çıkması durumunda erkek çalışanlarda emeklilik yaşının en az 2-3 sene öne gelebileceği belirtilirken erkeklerde emeklilik için sigortalılık süresi 25 sene olarak aranıyor. 51 yaşında emekli olmak için ise 5450 günlük prim gün sayısının doldurulması şartı aranıyor.

2008 YILINDAN SONRA İŞE GİRENLERDE EMEKLİLİK YAŞI NASIL HESAPLANIR?
1999 senesinden önce işe girenler emeklilik yaşı konusunda büyük avantaja sahip olurken ilk işe başlama tarihi 1 Mayıs 2008 sonrasında olan çalışanlar 2036 senesine kadar olan işe giriş tarihi aralığında 60 yaş şartı ile emekli olabilecek. Bu kişilerde hizmet süresi sınırı aranmayacak ancak prim gün sayısı olarak 7 bin 200 gün şartına tabi olacaklar. Bu şartlar olası EYT yasası ve kanuni düzenlemenin çıkması durumunda çalışanlar lehine iyileştirilecek.