EYT'yi kaçıranlara kısmi emeklilik formülü: Şartları ve nasıl yararlanılır?

EYT düzenlemesinden yararlanamayanlar için Kısmi Emeklilik Formülü gündeme geliyor. İş kanunu ve sosyal sigortalar kanunu gereğince EYT kapsamında olup da primlerin yetmediği durumlarda kısmi emeklilik hakkından yararlanılabiliyor.
EYT'yi kaçıranlara kısmi emeklilik formülü: Şartları ve nasıl yararlanılır?

Kısmi emeklilikte 15 yıl ve 3600 günü dolduranlar için daha fazla çalışmasına gerek kalmadan emekli olma hakkı tanınıyor. EYT yasasında primi yetmeyenler ve yararlanamayanlar için ise başka seçeneklerde sunuluyor.

Yapılan son düzenlemelerle birlikte önümüzdeki günlerde emeklilik yaşının özellikle kadınları kapsayacak şekilde çocuk sayısına göre esnetilmesi ve esnafın emekliliği konusunda gerekli prim gün sayısının düşürülmesi şeklinde yeni adımlar devreye sokulacak. Peki, EYT'yi kaçıranlara kısmi emeklilik formülü nasıl sağlanacak işte EYT kısmi emeklilik şartları...

EYT'Yİ KAÇIRANLAR İÇİN KISMİ EMEKLİLİK FORMÜLÜ NEDİR?

EYT düzenlenmesinin yasalaşmasının hemen ardından milyonlarca çalışana emeklilik yolu açıldı. Ancak kimi kişiler EYT'yi oldukça az bir farkla kaçırdı. Emeklilikte yaşa takılanlar yani EYT'liler için düzenlemede az farkla kaçıranlara kısmi emeklilik formülü gündeme geliyor. Kısmi emeklilik formülüne göre prim gün sayısı eksik olan kişiler için bir umut vaat ediyor.

Kısmi emeklilik ile birlikte EYT hakkını kazanan kişilerin prim gün sayısını tamamlamadığı durumlarda bir çözüm olarak kişilere sağlandı. Kısmi emeklilik hakkından yararlanacak kişilerin en az 15 yıl sigortalı olma süresi ve 3600 gün prim sayısını tamamlamış olması şartı aranıyor. Mayıs 2014'ten itibaren sunulan kademeli yaş sınırı ifadesi ile birlikte kadınlar için emekli olma yaş sınırı 58 ve erkekler için ise 60 olarak yer aldı. Kısmi Emeklilik Formülü ile birlikte yaş sınırları çok daha herkesin erişeceği bir hale getirildi.

EYT'DEN YARARLANMAK İÇİN ŞARTLAR NELERDİR?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) şartları kişilerin sigorta süresinin başlangıç tarihinin 8 Eylül 1999 tarihinden itibaren olacak şekilde ve bu tarihin öncesinde olan kişileri kapsamaktadır. Yaş engelinin olduğu durumlarda emeklilik hakkını kazanamayan kişiler ise EYT ile birlikte emekli olabiliyor.

EYT kapsamında olan kişiler yetkili kurum ve kuruluşlara başvuru yaptığı takdirde emeklilik haklarını ise kolayca alabiliyor. EYT kapsamına bir kişinin girebilmesi için sigorta başlangıç tarihlerinin EYT kapsamında olması gerekiyor.