İkinci el konut kredisinde hesaplar değişti! 1,5 Milyon TL'lik ev için kredi hesaplaması!

Konut kredisinde BDDK tarafından yapılan yeni düzenlemenin ardından kredi maliyet tabloları merak konusu oldu. 1,5 Milyon TL’lik ikinci el bir konut için ne kadar konut kredisi çekilebilecek ve aylık kaç TL taksit ödenecek?
İkinci el konut kredisinde hesaplar değişti! 1,5 Milyon TL'lik ev için kredi hesaplaması!

BDDK geçtiğimiz günlerde sürpriz bir karara imza atarak konut kredisi limitlerinde değişikliğe gitti. Yeni konut üretimini teşvik etmek ve Yeni Evim konut kampanyasını cazip kılmak için kredi limitlerinde değişiklik yapıldı. Bu değişiklik öncesinde yüzde 90 oranında kredi çekmek 2 Milyon TL ve altı konutlar için geçerliydi. Bu tutar 5 Milyon TL’ye yükseltildi. Ayrıca 10 Milyon TL’nin üzerindeki konutlar için de kredi verilemiyordu. Değeri 10 Milyon ile 20 Milyon TL arası sıfır konutlarda kredi oranı yüzde 60-70 olarak belirledi.

İKİNCİ EL KONUT KREDİSİ MALİYET HESAPLAMALARI

Sıfır konuttan ziyade vatandaşlar ikinci el konutlara yönelik büyük bir ilgi gösteriyorlar. Bunun için de ikinci el konut kredisi maliyetleri araştırılırken yapılan son değişiklikle beraber son durum merak ediliyor. 1,5 Milyon TL değeri olan bir ikinci el konut eğer A enerji sınıfındaysa yüzde 30 peşinat yani 450 Bin TL ödenmesi gerekiyor. Kalan 1 Milyon 50 Bin TL için ise 120 ay vadeli ikinci el konut kredisi kullanılabilecek. Kamu bankalarının aylık yüzde 1,34 faizle bu krediyi verdikleri biliniyor. Bu faiz ile yapılan hesaplamaya göre müşterilerin aylık taksitleri 17.641 TL olacak. Yapılacak olan toplam geri ödeme ise 2 Milyon 116 Bin 952 TL’yi bulacak.

2,5 Milyon TL’lik bir ikinci el konut için bu kredi kullanıldığında ise peşinat ödemesi 1 Milyon TL olacak. Fiyat arttığı için peşinat da yüzde 30’dan yüzde 40’a çıkıyor. 1 Milyon TL peşinatın ardından 1,5 Milyon TL de kredi çekilebilecek. 120 ay vadeli 1,5 Milyon TL ikinci el konut kredisi yine aylık yüzde 1,34 faizle hesaplandığında aylık taksit 25.202 TL oluyor. Bu kredinin de toplam maliyeti 3 Milyon 24 Bin 217 TL olacak.

İkinci el konut kredisinde hesaplar değişti! 1,5 Milyon TL'lik ev için kredi hesaplaması!

KONUT FİYATLARINDA ARTIŞ ETKİSİ!

Konut kredileri için yapılan değişiklikler ve arttırılan limitlerin ardından bu kredilere bir ilginin oluşması bekleniyor. Daha önce konut kredisi imkanlarının geliştirildiği tüm dönemlerde konut fiyatları artmıştı. Şimdi de konut fiyatlarında bir yükselme beklentisi bulunuyor. Bu kredi imkanları için bankaların ve özellikle de kamu bankalarının alacakları pozisyon merak ediliyor. Bu hafta içerisinde bankalardan konut kredilerine dair yeni duyurular yapmaları bekleniyor.