İlave kazanç ile yastık altı altınlar ekonomiye geri dönüyor!

Yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması için başlatılan çalışmalar hızlandı. İstanbul Altın Rafinerisi Yönetim Kurulu Başkanı Ayşen Esen yılda 100 ton altın toplama hedeflerinin olduğunu söyledi.
İlave kazanç ile yastık altı altınlar ekonomiye geri dönüyor!

Yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması için 12 yıldır bir çalışma yapılıyor. İstanbul Altın Rafinerisi Yönetim Kurulu Başkanı Ayşen Esen bu çalışmalara dair önemli bilgiler verdi. Altınların ekonomiye kazandırılmasına dair çalışmalar hakkında teknik bilgiler veren Ayşen Esen sürece dair önemli bilgilendirmelerde bulundu.

ALTIN MEVDUAT ARACI OLDU

Altın bankacılığı üzerine yoğunlaştıklarını belirten Ayşen Esen, “İlk zamanlarda biz altın bankacılığı üzerine yoğunlaştık. Bu süreçte bankacılık sisteminde altın bir mevduat aracı olarak kullanılmaya başlandı. Bizim açımızdan sistemde çalışanların belli gün ve saatlerde bankaya gitmeleri ekstra zorluk oluyordu. Bunu Hazine ve Maliye Bakanlığı ile iş birliği ile Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi’ni kurarak aştık.” dedi.

Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi’nin nasıl daha iyi bir noktaya taşınabileceğine dair çalışmalar yaptıklarını söyleyen Ayşen Esen, “12 yıldır vatandaşlarımız ile temas içerisindeyiz. İnsanların neden altınları yastık altında sakladıklarına dair araştırmalar yapıyoruz. Biz bunların cevaplarını biliyoruz. İnsanlar altını altın olarak saklamak istiyorlar. Vatandaşın altınını alıp TL’ye çevirmek veya dolara çevirmek meselesi değil. Altın o insanlar için güvenli liman. Altını altın olarak saklayabilecek bir sistem geliştirmek zorundaydınız.” ifadelerini kullandı.

Sisteme altınlarını sokan insanların bunu istedikleri zaman çekmek istediklerini söyleyen Ayşen Esen, “İnsanlar bu sisteme dahil olup yastık altı altınlarını verdiklerinde istedikleri zaman bir kısmını yine altın olarak geri almak istiyorlar. Ayrıca bir de güvence istiyorlar. Buna ek olarak ise vatandaş altınını veriyorsa buna dair ek bir kazanç da talep ediyor. Biz tüm bu tespitleri yaparak Merkez Bankası ile çalışmaya başladık. Merkez Bankası’nın uygulamaya soktuğu Fiziki Altın Tasarruf Sistemi (FATSİ) uygulaması ile işbirliğine gittik.” şeklinde konuştu.

ALTIN İLE İLAVE KAZANÇ!

Vatandaşların altınları ile ilave kazanç elde edebileceklerini söyleyen Ayşen Esen, “Uygulamada bulunan sistemimizde altın mevduatları için 6 aylık ve 12 aylık vadeler için faizler belirlendi. Yüzde 3’lük bir getiri elde edilebiliyor. Diyelim 80 gram altın yatırdınız. O altından 2,4 gramlık bir kazancınız oluyor. Yani 80 gram altınınız 82,4 grama çıkıyor. Vade dolduğunda bu altının tamamını altın olarak da geri alabiliyorsunuz. Eğer KKM rakamı cazipse o zaman o da tercih edilebiliyor.” dedi.