KKM hesaplarında faiz sistemi değişti!
Türkiye’de Aralık 2021’de gerçekleşen dolar kuru atağının önünü kesebilmek için devreye sokulan Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları ile alakalı olarak çok önemli bir gelişme yaşandı. Son dönemlerde yatırımcılar için KKM koruyucu niteliğini kaybetmiş ve enflasyon karşısında eriyen bir hesap türü haline gelmişti. Dolar kurunda yükseliş olmayınca KKM’den çıkışlar çok hızlandı. Merkez Bankası bu duruma müdahale etti.
FAİZ SİSTEMİ DEĞİŞTİ!
Merkez Bankası bankalara KKM hesaplarında uygulayabilecekleri faizin üst sınırında bir kısıtlama getirmişti. Bankalar bu hesapların faizlerini Merkez Bankası’nın politika faizinin en fazla yüzde 3 oranında fazlasına kadar faiz uygulaması yapabiliyordular. Bu da yüzde 9 olan politika faizinin üzerine 3 puan eklenmesiyle yüzde 12 oluyordu. Dolar kurunda da artışlar olmayınca KKM’de kazançlar yüzde 12 ile sınırlandırıldı. Buna karşın bankalar TL mevduat hesaplarında faizi yüzde 30 sınırına dayadılar. Bu da KKM hesaplarının cazibesini kaybetmesine neden oldu.
Merkez Bankası bankalara bir yazı göndererek KKM hesaplarında uygulanan faizlerde üst sınırın kaldırıldığını bildirdi. Buna göre bankalar KKM hesaplarında istedikleri faiz oranını uygulayıp mevduat toplayabilecekler. Merkez Bankası’nın faiz konusunda tek sınırlaması bulunuyor. Uygulanacak olan azami KKM faiz oranının Merkez Bankası’nın belirlediği bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının altında olmaması gerekecek.
Alınan bu yeni karar ile beraber KKM hesapları yeniden borsa yatırımlarına alternatif olabilecek. Ayrıca bankalar arasında KKM faizleri üzerinden de bir rekabet yaşanabilecek. Bu rekabete girecek olan bankalar yüksek faiz ile müşterileri ikna etmeye çalışabilecekler. KKM’den çıkışları durduracak bu gelişme ile KKM hesaplarına parası yatıran bireysel ve kurumsal müşteri sayılarında artış olması bekleniyor.