Konut kredilerinde faizler yükseldi! 1 milyon TL'nin geri ödemesi 5 milyon TL'yi geçti

Maliyet artışları ve birbiri ardına gelen zamlar enflasyonun da yükselmesine neden olurken durumun önüne geçmek üzere alınan faiz artışı kararları da konut kredilerini etkiledi.
Konut kredilerinde faizler yükseldi! 1 milyon TL'nin geri ödemesi 5 milyon TL'yi geçti

Türkiye'de maliyet artışları en çok da vatandaşın bütçesini etkiliyor. Zam haberleri birbiri ardına gelirken enflasyonun yükselişini kontrol altına almak adına da bir dizi önlem alınıyor. Bu çerçevede Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz artışı kararları sonrası bir süredir de faizi yüzde 50 seviyesinde sabit tutuyor. Faiz artışları kredileri etkilerken bankaların konut, taşıt, ihtiyaç gibi kredileri de bir hayli yükseldi.

Konut kredileri TCMB'nin faiz artışı kararından etkilenirken konut almak isteyenler de nakit ihtiyaçlarını gidermek üzere bankalara başvuruyordu. Ancak bankaların konut kredilerindeki faizler de neredeyse yüzde 5,0'a yükseldi. Bu durum geri ödeme miktarlarını etkilerken 1 milyon TL'lik konut kredisinde geri ödenecek tutar da 5 milyon TL'ye kadar çıktı.

1 MİLYON TL'LİK KONUT KREDİSİNİN GERİ ÖDEMESİ NE KADAR?

Konut kredilerinin maliyet artışı ile beraber mevcut faiz oranlarının yükselmesi nedeniyle ev almak neredeyse imkansız hale geldi.

1-milyon-liralik-konut-kredisinin-geri-odemesi-5-milyon-tlyi-gecti-17188648328596-2.jpg

Konut kredilerinde geri ödeme tutarı 5 kata kadar çıkarken 120 ay vadeli yüzde 4.29 faizli 1 milyon TL'lik konut kredisinin geri ödemesi de 5 milyon TL'yi aşıyor. Bu çerçevede mevcut faiz oranı ile 1 milyon TL'lik kredi çeken bir kişi aylık 43 bin lirayı aşan taksit ödemek durumunda kalıyor. Bankalarda 1 milyon TL'lik 120 ay vadeli konut kredisi geri ödeme tablosu ise şöyle;

ekran-goruntusu-2024-06-20-175025.png

Söz konusu tutarlar kredinin miktarına göre değişiklik göstermeye devam ederken güncel tablo da yukarıdaki gibi paylaşıldı. Konut fiyatlarındaki artış ve kredi faizlerindeki yükseliş nedeniyle konut sahibi olmak isteyenler de hayallerini ertelemek durumunda kalmaya devam ediyor.