Kredi çekecekler dikkat, Yargıtay'dan emsal karar çıktı! Bankalar o işlemi daha yapamayacaklar!
Bankalardan kullanılan konut kredileri ile satın alınan evler için kredi kullandırımı sürecinde müşterilere bazı koşullar zorunlu olarak uygulanıyor. Bankalar kendilerini güvenceye almak için konut kredisi verip satın alınan evlerde kendi lehine ipotek işlemi tesis ediyorlar. Eğer müşteri konut kredisi borcunu ödeyemezse banka bu ipotek işlemi gereği ya evin satışını yapıp kredi alacağını tahsil ediyor ya da konutu komple kendi üzerine alabiliyor. Bazen de sadece konut kredisi değil müşterilere kredi verilip ev ipotek olarak alınıyor. Banka yine borç ödenmemesi durumunda eve dair satış kararı aldırabiliyor. Ancak bu uygulamaya dair çok kritik bir emsal karar verildi.
EŞ ŞİKAYETÇİ OLDU!
Emsal karara neden olay olayda ekonomik olarak sıkıntıya düşen bir vatandaş sahibi olduğu evi ipotek göstererek kredi çekti. Ancak krediyi çeken vatandaşın eşi bu durumu öğrenince mahkemeye başvurdu. Davacı eş bankanın verdiği krediden haberi olmadığını ve kendi rızası alınmadan evde ipotek tesis edildiğini belirterek yasa gereği eşin rızası olmadan ipotek tesis edilemeyeceğini bildirdi. Aile konutu olarak kullanılan evin kendisinden habersiz ipotek işlemine tabi tutulmasını bankanın kötü niyeti olarak gösteren davacı eş ipoteğin kaldırılmasını talep etti.
BANKA İTİRAZ ETTİ!
Görülen mahkemede bankanın avukatı ilgili konut için 2001 ve 2006 yıllarında ipotek tesis edildiğini ve eşin bunlardan haberinin olmamasının hayatın olağan akışına aykırı olduğunu iddia etti. Ayrıca avukat yapılan ipotek işlemi sırasında tapuda konut için aile konutu şerhi olmadığını ileri sürerek davanın reddedilmesini talep etti.
AİLE KONUTU HÜKMÜ VERİLDİ
Mahkeme karar verirken yapılan incelemeye göre konutun aile konutu olup olmadığına dair hükümde bulundu. Kolluk araştırması ve tanık beyanları ile konutun aile konutu olarak kullanıldığı anlaşıldı. Kanuna göre eşin açık rızası olmadan aile konutu hakkında tasarrufta bulunulamayacağı hükmünden yola çıkılarak mahkemede ipoteğin geçersiz olduğuna ve aile konutu üzerindeki ipoteğin kaldırılmasına karar verildi.
BANKALAR EŞTEN HABERSİZ İPOTEK TESİS EDEMEYECEKLER!
Mahkemeden çıkan bu kararı banka temyiz etti ve dosya Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin önüne geldi. Burada oy birliği ile alınan karar ile mahkemenin vermiş olduğu karar onandı. Emsal bir nitelik taşıyan bu karar ile beraber artık bankalar eşlerden habersiz bir şekilde aile konutlarında ipotek tesis edemeyecekler.