Kredi kartı düzenlemesinde neler değişecek? Ünlü ekonomist tek tek açıkladı
Orta Vadeli Program (OVP), Türkiye’nin önümüzdeki 3 yıllık süreçte ekonomik yol haritasını belirliyor. 2024-2026 yılları arasını kapsayan program içerisinde ekonomi alanındaki birçok konu başlığında düzenleme ve sistem değişikliği yer alıyor. Bu düzenlemeler arasında kredi kartı kullanımına ilişkin getirilecek olan düzenleme de bulunuyor. Söz konusu düzenleme ile bankaların, kredi kartı limitlerini sınırlandıracağı gündeme gelirken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.
Mehmet Şimşek’in açıklamaları sonrası vatandaşlar kredi kartı kullanımında ne tür düzenlemeler yapılabileceğini merak etmeye ve araştırmaya başladı. Kamuoyuna yansıyan sorularla birlikte Ekonomist Şenol Babuşcu da değerlendirmeler yaparak merak edilenleri anlattı. NTV’ye konuşan Bakan Şimşek, kredi kartı düzenlemesi ile kredi büyümesinin önleneceğini ifade etti. Şimşek’in “Başkasının parasıyla, krediyle, kartla zenginlik olmaz” sözleri sonrası, Babuşcu da dikkat çeken açıklamalarda bulundu. İşte detaylar…
KREDİ KARTI DÜZENLEMESİ İLE NELER DEĞİŞECEK?
NTV’ye konuşan Bakan Şimşek, kredi kartlarına düzenleme getirileceğini işaret etti. Şimşek açıklamasında, “Kredi kartları, bireysel kredi, taşıt kredisi ve ikinci konut kredisinde sadece faizleri artırarak değil, bankalar üzerinden kredi verme iştahını keserek de büyümesini düşüreceğiz. Başkasının parasıyla, krediyle, kartla zenginlik olmaz” dedi.
Bakan Şimşek’in açıklamalarını değerlendiren Ekonomist Şenol Babuşcu da açıklamasında, kredi kartlarında ne tür değişiklikler yapılabileceğini vurguladı. Babuşcu gelebilecek düzenlemeleri şöyle sıraladı:
- Asgari ödeme oranının artırılması,
- Limitlerin azaltılması,
- Faizlerin artırılması,
- Taksit sayısının azaltılması,
- Nakit çekme oranının azaltılması.
KREDİ HACMİ NEDEN YÜKSELDİ?
Mehmet Şimşek, “1 Eylül itibariyle yıllık kredi kartı üzerinden kredi hacmi yüzde 140 civarında artmıştı. Enflasyonun iki katından fazla. Bu kadar yüksek seyreden bir kredi hacmi ile siz enflasyonu ve cari açığı kontrol altına alamazsınız” sözlerini dile getirdi.
Babuşcu ise bu açıklamadan yola çıkarak, “Buradaki artışın nedenini iyi analiz etmek gerekir: 1- Yılın ilk yarısında kredi kartından nakit çekim faiz oranı aylık yüzde 1,36 iken mevduat faiz oranının aylık yüzde 3-4 seviyelerinde olması nedeniyle kart sahiplerinin faiz farkından yararlanmak amacıyla nakit çekimleri (bu aydan itibaren bu faiz farkı kalmamıştır), 2- vatandaşların gelirlerinin giderlerini karşılamaması nedeniyle nakit ihtiyaçları nedeniyle kredi kartından nakit çekimleri” dedi.