Kur Korumalı Mevduat hesaplarında bakiye geriledi

Kur Korumalı Mevduat hesaplarında bakiyenin gerilediği duyuruldu. Kur Korumalı Mevduat'tan çıkış devam ederken güncel verileri paylaşan TCMB, bakiyenin gerilediği ifade edildi.
Kur Korumalı Mevduat hesaplarında bakiye geriledi

Kur Korumalı Mevduat (KKM) tasarruf sahiplerini Türk Lirası'nın (TL) döviz kuru karşısındaki değer kaybından korumak amacıyla 2021 yılında o dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati hayata geçirilmişti. KKM'de yatırımcıların TL mevduatlarını döviz kuruna sabitleyerek kurdaki değişimlerden etkilenmeden tasarruflarını koruma imkanı sunarken bu uygulamanın ekonomiye büyük yük getirdiği ifade edildi.

Ocak ayı itibariyle KKM hesabı açılması durduruldu ve var olan hesaplara da vade sonunda yenileme hakkı tanınmadı. Bu durum KKM'den çıkış olarak adlandırılırken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), Kur Korumalı Mevduat bakiyesinin gerilediğini ifade etti.

KUR KORUMALI MEVDUAT HESAPLARINDA DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR

TCMB, döviz Dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat/Katılma (DD-KKM) ve Türk Lirası Kur Korumalı Mevduat/Katılma (TL-KKM) hesaplarının stok bakiyelerinin temmuz ayı sonuçlarını yayımladı.

TCMB tarafından yayımlanan verilere göre, Döviz Dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat/Katılma (DDKKM) toplam stok bakiyesi haziranda 6,8 milyar dolar gerileyerek 64 milyar dolardan, 57,2 milyar dolara indiği öğrenildi.

kur-korumali-mevduat-hesaplarinda-bakiye-geriledi.png

Gerçek kişi DDKKM stok bakiyesi 4,4 milyar dolar düşüşle 41,3 milyar dolara, tüzel kişi DDKKM stok bakiyesi ise 2,4 milyar dolar azalarak 15,9 milyar dolara geriledi. Bunun yanı sıra TL KKM stok bakiyesi de haziran ayında 17,2 milyar lira azalışla 7,9 milyar liraya düştü. TCMB tarafından açıklanan veriler KKM'den çıkışın devam ettiğine işaret etti.