Kur korumalı mevduat sisteminde değişiklik! Merkez Bankası kararı Resmi Gazete'de!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından Kur Korumalı Mevduat sistemine ilişkin yeni bir değişiklik kararı alındı. Alınan bu yeni karar Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Lirası Mevduat Ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile kamuoyuna ilan edildi. Peki kur korumalı mevduat sisteminde ne değişti?
KKM’DE DEĞİŞİKLİK YAPILDI!
Merkez Bankası tarafından yapılan son değişiklik ile beraber yurt içi gerçek veya tüzel kişilerin 31 Aralık 2021 ile 30 Eylül 2022 tarihleri arasında bankalarda olan ABD doları, euro ve sterlin cinsindeki döviz tevdiat hesabı ve döviz cinsinden katılım fonu hesabı bakiyeleri hesap sahiplerinin talep etmeleri durumunda dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilebilecek.
Yapılan son değişiklik ile beraber kur korumalık mevduat hesaplarının kapsamı biraz daha genişletildi. Daha önce 30 Haziran 2022 tarihine kadar olan döviz hesaplarının kur korumalı mevduat hesaplarına dönüşmesine olanak tanınıyordu. Bu süre 30 Eylül’e kadar uzatıldı. Haziran ile Eylül arasında bankalarda döviz hesaplarına para yatırmış olan müşteriler talep etmeleri durumunda hesapları dönüşüm kuru üzerinden TL’ye çevrilip KKM’ye girişleri sağlanabilecek.
KKM SÜRESİ UZATILACAK!
Kur korumalı mevduat sistemi ile alakalı olarak yeni gelişmelerin yaşanması bekleniyor. Dolar kurunun baskılanması için kullanılan KKM hesapları Hazine’ye oldukça yüklü bir maliyet bırakıyor. Şu ana kadar KKM maliyeti Hazine için 75 Milyar TL’yi geçti. Hükümet dolar kuru ile mücadelede oldukça faydalanılan bu sistemin süresini 1 yıl daha uzatmayı planlıyor. Bu konuda ilgili yasal düzenleme TBMM’de görüşülüp karara bağlanacak.