Memur ve emekli maaşlarına baz etkisi sürprizi! Vergi uzmanı yılbaşı maaş zamlarını hesapladı!

Emekli memur maaşlarına yapılacak olan 2023 zammının ne kadar olacağı çok büyük bir merakla araştırılıyor. Son yapılan maaş zammı hesaplamaları ile yaklaşık zamlar belirlendi. Emekli ve memur maaş zamları ne kadar olacak?
Memur ve emekli maaşlarına baz etkisi sürprizi! Vergi uzmanı yılbaşı maaş zamlarını hesapladı!

Emekli ve memur maaşlarına 2023 yılının Ocak ayında zam yapılacak. Maaşları enflasyon karşısında eriyen emekliler ve memurlar büyük bir heyecanla yılbaşında maaşlarındaki zamları beklemeye başladılar. Bu maaş zamlarına dair çeşitli hesaplamalar yapılsa da henüz Aralık ayının enflasyon rakamı belli olmadı. Bu rakam maaş zamlarını direkt olarak etkileyecek.

MAAŞ ZAMLARINA BAZ ETKİSİ AYARI!

Hem emeklilerin hem de memurların maaşlarına yapılacak zam oranı için Aralık ayı enflasyon rakamının belli olması bekleniyor. TÜİK bu rakamı 3 Ocak 2023 tarihinde açıklayacak. Ancak buna dair bazı tahminler yapılıyor. Geçtiğimiz yıl Aralık ayında dolar kuru sert şekilde yükselerek 12 TL’den 18 TL’ye kadar çıkmıştı. Bu yükseliş fiyatları da etkilemiş ve Aralık ayında TÜFE oranı yüzde 12 civarında çıkmıştı. Şimdi yıllık enflasyonda baz etkisi ile o yüksek enflasyon geride kalacak. Dolayısıyla baz etkisi ile şu anda yüzde 84 olan enflasyon yüzde 75 seviyelerine gerileyecek. O da maaş zamlarını direkt etkileyecek.

MEMUR VE EMEKLİ MAAŞ ZAMLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Memur ve emekli maaş zamları farklı yöntemlerle hesaplanıyor. SSK ve BAĞKUR emeklileri son 6 aylık TÜFE rakamını maaşlarında zam olarak alacaklar. Memur ve memur emeklilerinin maaş zamları ise farklı hesaplanacak. Memurların yüzde 8 oranında toplu sözleşme zamları bulunuyor. Bunun üzerine enflasyon farkı eklenecek. Toplam tutar ise memur ve emeklilerin maaş zamları olacak.

MEMURLARA VE EMEKLİLERE NE KADAR MAAŞ ZAMMI YAPILACAK?

Memurların ve emeklilerin maaş zamlarına dair bir değerlendirme yapan Vergi Uzmanı Muhammet Bayram, “Merkez Bankası yıl sonunda enflasyon beklentisini her ne kadar yüzde 65 seviyesinde belirlese de bizi yüzde 75 civarında bir enflasyon bekliyor. Emekliler yılık ilk 6 ayında yüzde 42,35 oranında zam aldılar. Şşimdi Ocak ayında ise yüzde 30 ile yüzde 35 arasında bir maaş zammı onları bekliyor olacak. En düşük emekli maaşı şu anda 3.500 TL. Yüzde 30 maaş zammı olursa bu tutar 4.550 TL’ye, yüzde 35 zam olursa 4.725 TL’ye, yüzde 40’lık bir zam olursa 4.900 TL’ye yükselecektir. Memur ve memur emeklilerine de yaklaşık bu oranlarda zamlar yapılacaktır. Bu hesaplamanın içerisinde refah payı da olacağını unutmayalım.” dedi.