Merkez Bankası TÜFE’deki yıllık kira enflasyonunun yavaşlayacağını duyurdu

Merkez Bankası tarafından kira fiyatlarına ilişkin değerlendirme geldi. Merkez Bankası, TÜFE'deki yıllık kira enflasyonun yavaşlayacağını ifade ederken konuyla ilgili bir değerlendirmede bulundu.
Merkez Bankası TÜFE’deki yıllık kira enflasyonunun yavaşlayacağını duyurdu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) enflasyonla mücadeleye devam ediyor. Enflasyonla mücadele kapsamında faiz artışları yapan ve bir süredir politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutan TCMB, toplantının özetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından, Temmuz 2024 tarihine ilişkin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özeti yayımlandı. TCMB tarafından yayımlanan özette, yakın dönem ile ilgili göstergelerin yurt içi talebin, halen enflasyonist düzeyde olmakla birlikte, yavaşlamaya devam ettiğini teyit ettiğine işaret edildi.

TÜFE’DEKİ YILLIK KİRA ENFLASYONU YAVAŞLAYACAK

TCMB tarafından yayımlanan söz konusu raporda, hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarının enflasyonist baskıları canlı tuttuğuna dikkat çekildi.

ekran-goruntusu-2024-07-30-165253.png

TCMB'nin Temmuz 2024 PPK toplantı özetinde kira enflasyonu ile ilgili verilere de yer verildi. Söz konusu raporda;

  • ''Perakende Ödeme Sistemi (PÖS) mikro verileri üzerinden izlenen öncü göstergeler, sözleşme yenileme oranının temmuzda da artmasının da etkisiyle aylık kira enflasyonunun yükseleceğini göstermektedir.
  • Diğer taraftan, gerek PÖS mikro verilerinden elde edilen yeni ve yenilenen sözleşmelerdeki kira artış oranları gerekse konut değerleme raporları üzerinden izlenen kira oranları, TÜFE’deki mevcut yıllık kira enflasyonunun altında değerler alıyor.
  • Bu durum, gelecek süreçte TÜFE’deki yıllık kira enflasyonunun yavaşlayacağını ima etmektedir. Buna karşın, bu kalemdeki yüksek atalet neticesinde kira enflasyonunun yüksek seviyesini koruyarak; dezenflasyon sürecinde, azalarak da olsa, tüketici enflasyonunun seyrinde önemli olmayı sürdürecektir.'' ifadeleri yer aldı.

Raporsa ayrıca mevduat faizlerinin de arttığına dikkat çekildi.