Merkez Bankası yeni veri açıkladı, zam hesapları yenilendi! Memur ve emekli maaş zammı hesaplaması!

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon beklentisini güncelleyerek açıklandı. Açıklanan bu rakam ile beraber memur ve emekli maaş zammı hesaplamaları da yeniden yapıldı. Memur ve emeklilere yılbaşında yüzde kaç zam göründü?
Merkez Bankası yeni veri açıkladı, zam hesapları yenilendi! Memur ve emekli maaş zammı hesaplaması!

Türkiye’de memurların ve emeklilerin maaşlarına yılbaşında ne kadar zam yapılacağı büyük bir merak konusu oluyor. Uygulanan sistem gereği memur ve emekli maaş zamlarında enflasyon rakamları belirleyici oluyor. Bu kapsamda yapılacak olan zamların ortaya çıkabilmesi için de Temmuz-Aralık döneminin enflasyon rakamlarının netleşmesi gerekiyor. Ancak şu ana kadar sadece 5 aylık enflasyon rakamları resmi olarak açıklandı.

MERKEZ BANKASI ENFLASYON BEKLENTİSİNİ GÜNCELLEDİ

Merkez Bankası tarafından enflasyon beklentisi güncellendiği açıkladı. Merkez Bankası’nın piyasa katılımcıları ile yapmış olduğu anketin sonuçları kamuoyuna açıklandı. Yılın bu son anketine göre yıl sonunda enflasyon yüzde 66,80 olacak. Enflasyon beklentisi düşerken bu rakamın hem memur hem de emeklilerin maaş zamlarıyla çok yakından ilgisi bulunuyor. Merkez Bankası’nın bu beklentisinin gerçekleşmesine dair senaryo ile memur ve emekli maaş zammı hesaplamaları yeniden yapıldı.

EMEKLİ MAAŞ ZAMMI NE KADAR OLUR?

SSK ve Bağkur emeklilerinin maaşlarına her yıl Ocak ve Temmuz aylarında maaş zammı yapılıyor. Yapılan bu maaş zammının belirlenmesi için ise son 6 aylık TÜFE oranına bakılıyor. Bu oluşan enflasyon farkı emeklilerin maaş zamları oluyor. 5 aylık kesin verilere göre emeklilerin maaşlarına yüzde 14,04 oranında kesin zam uygulanacak. Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon beklentisi gerçekleşirse emeklilerin maaş zammı yüzde 17,17 olacak. Bu zam oranı ocak ayından itibaren başlamak üzere emekli maaşlarına yansıtılacak.

MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİ MAAŞ ZAMMI HESAPLAMALARI!

Memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yapılacak olan zam ile alakalı olarak farklı bir hesaplama uygulanıyor. Memurların Ocak ayında maaşlarına yüzde 8 oranında toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan zam eklenecek. Bunun üzerine bir de enflasyon farkı verilecek. Açıklanan enflasyon beklentisi gerçekleşirse memurların ve memur emeklilerinin maaş zammı da yüzde 18,27 olacak. Bu zam ile beraber en düşük memur maaşı 9.105 TL’den 10.768 TL’ye, en düşük memur emeklisi maaşı da 6.078 TL’den 7.188 TL’ye çıkacak.

Öte yandan hem memur hem de emekli maaşlarına bu yıl refah payı zammı eklenmesi bekleniyor. Lakin bu oranın ne kadar olacağı bilinmiyor. Geçtiğimiz yıl memurlar yüzde 2,5 oranında refah payı zammı almışlardı.