Merkez Bankası yıl sonu dolar kuru ve enflasyon beklentisini açıkladı!

Merkez Bankası tarafından yapılan 2023 yılının ilk beklenti anketinin sonuçları açıklandı. Buna göre piyasaların dolar kuru ile enflasyon beklentileri belli oldu.
Merkez Bankası yıl sonu dolar kuru ve enflasyon beklentisini açıkladı!

Türkiye ekonomisinde kritik gelişmeler yaşanmaya devam edilirken Merkez Bankası tarafından her ay piyasa katılımcıları ile beraber bir beklenti anketi yapılıyor. Reel sektör ile finansal sektör temsilcileri ve profesyonelleri ile gerçekleştirilen beklenti anketinde çok önemli sonuçlar ortaya çıkıyor. Piyasalarda yıl sonu için hem enflasyon hem de dolar kuru ile alakalı olarak beklentiler Merkez Bankası’nın açıkladığı Ocak ayı piyasa katılımcıları anketi sonucu ile kamuoyuna ilan edildi.

ENFLASYON BEKLENTİSİ NE KADAR?

Ocak ayı anketine göre piyasa katılımcıları 2023 yıl sonunda yüzde 32,46 oranında bir enflasyon bekliyorlar. 12 aylık enflasyon beklentisi ise yüzde 30,44 oldu. Merkez Bankası’nın bir önceki anketinde 12 ay sonrası için enflasyon beklentisi yüzde 34,92 olarak açıklanmıştı. 24 ay sonrasına dair enflasyon beklentisi ise yüzde 20,56 seviyesinden yüzde 17,18 seviyesine geriledi. Merkez Bankası’nın anket çalışmasına göre piyasalar hem 2023 yılında hem de 2024 yılında Türkiye ekonomisinde ciddi enflasyon düşüşleri beklentisinde bulunuyorlar.

DOLAR KURU BEKLENTİSİ AÇIKLANDI!

Merkez Bankası’nın beklenti anketinin bir diğer aşamasını ise dolar kuru oluşturuyor. Piyasa katılımcıları dolar kuruna dair beklentilerini ve tahminlerini de yapılan anket çalışmasında ortaya koydular. Tüm katılımcıların verdikleri cevaplara göre ortalamalar alınarak dolar kuru beklentisi belirlendi.

DOLAR KURU 4 TLDEN FAZLA ARTACAK!

Merkez Bankası’nın beklenti anketinde enflasyon verisinde pozitif bir görüntü ortaya koyulurken dolar kurunda ise bu yönde bir yaklaşım bulunmuyor. Anket katılımcılarına göre 2023 yıl sonunda dolar kuru 23,12 TL olacak. 12 ay sonrasının dolar kuru beklentisi ise 22,77 TL’den 23,43 TL’ye yükseltildi. Bu verilere göre piyasalar 2023 yılında dolar kurunda 4 TL’nin üzerinde yükseliş beklentisi içerisinde bulunuyor.

Dolar kuru şu anda serbest piyasada 18,78 TL'den işlem görüyor. Özellikle ihracatçılar dolar kurunun yükseltilmesine dair bir beklenti içerisindeler. Ancak Merkez Bankası bu yükselişlere izin vermiyor.

BÜYÜME TAHMİNLERİ AÇIKLANDI

Öte yandan Merkez Bankası beklenti anketinde 2023 yılına dair büyüme beklentisi yüzde 4,1, 2024 yılına ilişkin büyüme beklentisi ise yüzde 4,3 olarak açıklandı.