Merkez Bankası'ndan hamle üstüne hamle! Dolar kurunun yükseleceği rakamı ünlü ekonomist açıkladı!

Dolar kurunda ibrenin yavaş değiştiğini belirten ekonomist Devrim Akyıl yeni hafta öncesinde önemli değerlendirmelerde bulunarak kurun yükselişe geçeceğini belirtti. Dolar kuru tahminlerini açıklayan Devrim Akyıl yatırımcılara yol gösterebilecek analizlerde bulundu.
Merkez Bankası'ndan hamle üstüne hamle! Dolar kurunun yükseleceği rakamı ünlü ekonomist açıkladı!

Türkiye ekonomisinde don dönemlerde dolar kuru ile alakalı olarak yaşanan sıkıntılar yeniden ön plana çıkmaya başladı. Merkez Bankası dolar kurunu baskılamak için elinden geleni yapsa da ekonomi çevrelerinde bu baskılama rahatsızlık oluşturmaya başladı. İhracatçılar kurun yükselmesini talep ederken Merkez Bankası onların Merkez Bankası’na satacaklar döviz için yüzde 2 destek vereceğine dair bir karar aldı. Bu da ikili kur sistemi olarak yorumlandı. Bir de KKM’de uygulanan faizlerde üst sınırın kaldırılması yaşanan sorunun boyutunun çok büyük olduğunu ortaya koydu. Ünlü ekonomist Devrim Akyıl tüm bu gelişmeleri değerlendirdi.

YANLIŞ ÜSTÜNE YANLIŞ YAPIYORLAR

Merkez Bankası’nın politikalarını eleştiren Devrim Akyıl, “Merkez Bankası üst üste o kadar yanlış hamle yaptı ki sonunda yine yanlış yerden başladı. Kur Korumalı Mevduat hesaplarından çıkışların başlaması ve bunun da yastık altı dövize gitmesi üzerine Merkez Bankası yanlış bir hamleyle ‘Aman KKM’den çıkmayın ne faiz alıyorsanız alın’ dedi. Çözümü yine yanlış yerde arıyorlar. Mesele faizlerde değil kurda başlıyor. TL çok değerli kalınca ve kur yükselmeyince sizin vereceğiniz faizler yine tatmin edici olmayacak. Öncelikle dolar kurunun gerçek değerine ulaşması gerekiyor. Bunu yapmak yerine ihracatçıya yüzde 2 kur farkı ödeyerek ikili kur sistemine geçtiler. Neresinden tutarsanız tutun matematik önünüze çıkacak.” dedi.

EKONOMİ YÖNETİMİ DEĞİŞECEK!

Seçimde kimin kazanacağına bakılmaksızın ekonomi yönetiminin değişeceğini belirten Devrim Akyıl, “Piyasada likiditede aşırı fazlalık var. Çoğu kişi seçime kadar doların baskılanmaya devam edeceğini söylemişti ama biz bunun böyle olmayacağını belirtmiştik. Devalüasyon gelmek zorunda olacak ve orayı kapatmak da zor olacak. 15 Mayıs’ta iktidarda kim olursa olsun ekonomi yönetiminin değişeceğinden şüphem yok. Bu kadar hata yapan bir yönetim ile devam edilmeyecektir.” ifadelerini kullandı.

DOLARIN BASKILANMASI EKONOMİYE ZARAR VERİYOR!

Dolar kurunun baskılanmasının çok yanlış olduğunun altını çizen Devrim Akyıl, “Dolar kurunun kontrol altında tutulması Türkiye ekonomisine zarar veriyor. Bu şekilde enflasyonun yukarılara çıkmasını engellediklerini söylüyorlar. Zaten enflasyon yükseliyor. Dış ticaret açığınız artıyor. İşler içinde kolay kolay çıkılamayacak bir seviyeye doğru yuvarlanıyor.” şeklinde konuştu.

DOLAR KURU TAHMİNİ!

Dolar kuru hakkında beklentisini de açıklayan Devrim Akyıl, “Dolar kurunda teknik olarak 18,41 TL’nin üzerinde kalındıkça yukarı yönlü hareketler olacak. 23,46 TL seviyesi ise dolar kurunun gitmesi gereken minimum noktadır. 2023 yılı içerisinde dolar kurunda 30 TL’nin üstündeki seviyeleri görmemiz mümkün olacaktır.” dedi.

Not: Burada yer alan değerlendirmeler, bilgiler ve yorumlar yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.