Milyonların merak ettiği o soruyu Özgür Demirtaş yanıtladı! Dolar neden yükselişte?

Merkez Bankası tarafından açıklanan faiz kararının ardından doların bir anda yükselişe geçmesi ile birlikte milyonlarca vatandaş tarafından doların neden bu şekilde yükseldiği merak konusu oldu.
Milyonların merak ettiği o soruyu Özgür Demirtaş yanıtladı! Dolar neden yükselişte?

Geçtiğimi gün Merkez Bankası tarafından gerçekleştirilen PPK toplantısının sona ermesi ile birlikte alınan faiz kararına göre 650 baz puan artışına gidilerek yüzde 15 seviyesine çıkarıldığı öğrenilmişti. Yapılan bu açıklamanın hemen ardından ise dolar ve altında ani yükseliş gözlemlendi. Bu yükselişin neyden kaynaklandığı gibi pek çok konu merak edilirken konuya ilişkin açıklama geldi.

DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR? İŞTE YANITI

Ünlü Ekonomist Özgür Demirtaş tarafından bugün yapılan son dakika açıklamasında 'Faizler arttığı halde dolar neden artıyor' sorusuna yanıt verildi. Yapılan açıklamalarda dolardaki bu son yükselişin neyden kaynaklandığını yalnızca 6 madde ile açıklayan Demirtaş, şu şekilde açıkladı;

"1) Beklentiden çok daha az arttığı için

2) Sözlü yönlendirme yanlış olduğu için

3) Enflasyonun altında kaldığı için

4) Zaten seçim öncesi baskılandığı için

5) İhracatçı için Dolar bırakıldığı için

6) Yabancı yüksek Dolardan ülkeye girer diye

Umarım NET bir şekilde yazmışımdır…"

Bu açıklamalar ile birlikte vatandaşlar tarafından son derece merak konusu haline gelen yükselişin nedenleri hakkında da gelişmeler açıklanarak duyurulmuş oldu.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA GELDİ!

Alınan faiz kararının ardından yaşanan bu değişimlere ilk olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı açıklama yaptı. Yapılan açıklamalarda "Fiyat istikrarına odaklanan ve finansal istikrarı gözeten kurala dayalı para politikası, Kamu kesimi mali dengesinde istikrarlı bir yapıyı ve sürdürülebilir bütçe finansmanını hedefleyen kurala dayalı öngörülebilir maliye politikası, Piyasa ekonomisi, serbest kambiyo rejimi, dışa açık ekonomi ilkelerine dayalı politika çerçevesi Türkiye’ye çok ciddi miktarda sermaye akımı sağlayacaktır. Bu ise yatırımların ve üretimin finansmanını çok daha kolay hale getirecek, Türk lirasının yeniden istikrar kazanmasını, güvenilir bir para birimi haline gelmesini sağlayacaktır. Paramızın istikrarlı ve güvenli olması, dolarizasyon belasından kurtulmak için en etkili çözümdür.

2002 yılından beri iktidarda olan hükümetlerimizin hükümet programlarındaki ekonomi politikalarında yer aldığı ve en son seçim beyannamemizde de ifade edildiği üzere ekonomi felsefemizin temeli; teşebbüs hürriyeti, piyasa ekonomisi, dışa açık serbest kambiyo rejimi, dalgalı kur sistemi ve enflasyon hedeflemesi modeli ilkeleri tarafından belirlenen çerçeveye dayanmaktadır. Bugün Merkez Bankası’nın aldığı kararı bu çerçevede değerlendirmek gerek." ifadeleri ile Merkez Bankası tarafından alınan karar bu şekilde değerlendirildi.