Mini EYT yasası TBMM'ye sunuldu! Erken emeklilik piyangosu vuracak kişiler belli oldu

Emeklilik hakkı elde etmek için bekleyen kişilere müjdeli haber geldi. Yeni EYT yasası meclise sunuldu. İşte erken emekli olacak o şanslı grup...
Mini EYT yasası TBMM'ye sunuldu! Erken emeklilik piyangosu vuracak kişiler belli oldu

Mini EYT yasası TBMM'ye sunuldu! Erken emeklilik piyangosu vuracak kişiler belli oldu - Milyonlarca kişinin beklemiş olduğu yeni EYT yasası meclise sunuldu. Hatırlanacağı üzere AK Parti 2023 genel seçimi öncesinde EYT sözü vermiş, yapılan yasal düzenleme ile 3 milyon kişi için yaş şartsız emeklilik hakkı verilmişti. EYT'nin kanunlaşması ile milyonlarca kişi hemen emeklilik hakkı kazanırken bu haktan yararlanmak isteyen kişiler de taleplerini gündeme taşımıştı. Staj ve çıraklık sigortası mağdurları için beklenen kanun tekilfi meclise sunuldu.

SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 41 inci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiş ve dördüncü fıkrasının (a) bendinde yer alan "ve (j)" ibaresi " (j) ve (k)" şeklinde değiştirilmiştir.

"k) Mesleki Eğitim Kanununda belirtilen aday çırak, çıraklar, işletmelerde meslekî eğitim gören öğrenciler ile meslekî ve teknik ortaöğretim ile yükseköğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrenciler, mesleki ve teknik ortaöğretim sırasında tamamlayıcı eğitim ya da alan eğitimi gören öğrenciler, kamu kurum ve kuruluşları tarafından desteklenen projelerde görevli bursiyerler ile Yükseköğretim Kanununun 46 ncı maddesine tabi olarak kısmi zamanlı çalıştırılan öğrencilerin çıraklık ve staj süreleri,"

MADDE 2- 5510 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

"GEÇİCİ MADDE 98- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla 41 inci maddenin birinci fıkrasının (k) bendinde sayılanlar için, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki çıraklık, staj ve eğitim süreleri, 3 ay içinde talepte bulunmaları ve geriye doğru borçlanmaları hâlinde, sigorta başlangıç tarihinin hesaplanmasında dikkate alınır."

MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Verilen kanun teklifinin yasalaşması durumunda ilk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 ve öncesi olmasına rağmen sigorta girişi staj ve çıraklık sigortası olan kişiler EYT kapsamı dışında kalmıştı. Meclise Denizli Milletvekili Yasin Öztür sunulan kanun teklifininin kabul edilmesi durumunda staj ve çıraklık sigortası mağdurları da erken emeklilik hakkı elde edecekler. Bu kişilere de yaş şartsız emeklilik hakkı verilecek.

Genel Yayın Yönetmeni